SRBIJA MASOVNO VAKCINIŠE GRAĐANE IZ BiH: Bez ikakve najave i bez uslova o mestu prebivališta ili državljanstvu!
Beogradski sajam, Foto: Printscreen Twitter, Printscreen YouTube

VAKCINACIJA

SRBIJA MASOVNO VAKCINIŠE GRAĐANE IZ BiH: Bez ikakve najave i bez uslova o mestu prebivališta ili državljanstvu!

A zašto je Srbija odjednom, bez ikakvih uslova, odlučila vakcinisati sve državljane BiH?

Objavljeno: 14:40h

U poslednjih nekoliko dana veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine vakcinisan je u Srbiji, a do ponedeljka će taj broj biti još veći. Dovoljan je bh. pasoš, prebivalište bilo gde na teritoriji BiH, a od pre nekoliko dana nije potrebna ni najava.

U poslednja dva dana veliki broj građana naše zemlje, koji su se još pre mesec ili više prijavili za vakcinaciju u Srbiji putem online obrasca Ministarstva zdravstva Srbije, počeo je dobijati pozive i termine za vakcinu Covishield na Beogradskom sajmu u Hali 3.

Pored toga, vlasti u Srbiji pozvale su sve da dođu i vakcinišu se bez ikakve najave i bez uslova o mestu prebivališta ili državljanstvu. Zeničanin Nedžad C. (33), koji je državljanin BiH s mestom prebivališta u našoj zemlji, prijavio se za vakcinaciju u Srbiji, a kako kaže za naš portal, to je učinio pre mesec iz radoznalosti.

On je juče dobio poziv na mail, a već danas je vakcinisan u Beogradu. Tvrdi da je primetan veliki broj građana iz BiH, koji su na Beogradski sajam stigli bez najave te su vakcinisani. Pored bh. državljana, mnogo je i građana iz Severne Makedonije.

Čak su neki građani BiH koji su se juče prijavili već danas dobili poziv za vakcinaciju u subotu ili nedelju. A zašto je Srbija odjednom, bez ikakvih uslova, odlučila vakcinisati sve državljane BiH?

U Srbiju organizovano odlaze i privrednici iz naše zemlje na vakcinaciju, a ranije je to uradio i Ustavni sud BiH.

Jedan od razloga je činjenica da Srbija ima određene količine AstraZenekine Covishield vakcine, koje je ranije i donirala BiH, a kojima rok ističe 29. marta. Treba podsetiti da je Srbija našoj zemlji prvobitno donirala 5.000 doza, a nakon toga još 5.000 za revakcinaciju, a potom još 10.000. Dakle, radi se o Covishield vakcini za koju je ranije rečeno da joj rok trajanja ističe 29. marta te je preporučeno da se do tada iskoristi.

S obzirom na to da je Srbija već vakcinisala značajan deo svoje populacije i da je interes očito već usporio, kako bi se iskoristile kupljene vakcine, otvorena su vrata za sve. Srbija sada igra ulogu velikog brata kod kojeg dolaze i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Izvesno je da će se do ponedeljka takav proces vakcinacije stranih državljana, bez ikakve najave, odvijati, ali isključivo u Beogradu. Da li će i nakon 29. marta taj proces biti nastavljen, za sada nije sigurno.

A građani BiH svedoče da je reč o dobroj organizaciji. Gužve ima, ali je sve dobro organizovano. Strani državljani mogu se vakcinisati isključivo u Hali 3 na Beogradskom sajmu. Čeka se do 30 minuta. Građani prvo obave razgovor s lekarom o tome da li su u poslednjih mesec dana bili bolesni, da li imaju alergije ili uzimaju antibiotike. Ukoliko je odgovor na sve negativan i ukoliko je opšta ocena zdravstvenog stanja dobra, oni koji su došli bez najave popunjavaju obrazac, podatke iz pasoša i dobijaju vakcinu. Posle vakcinacije potrebno je ostati 15 minuta u čekaonici kako bi lekari videli da li će slučajno doći do neke neželjene reakcije.

Svi koji se vakcinišu dobiju potvrdu uz napomenu da dođu na revakcinaciju za 12 nedelja. U hali je 31 lekar koji radi na vakcinaciji i generalni utisak je da je celi proces dobro iskoordinisan.

Bonus video:

02:34

BUĐENJE KULTUROM: Natalija Živančević

(Espreso/klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.