SINIŠA KARAN: Stav koji zastupa Izetbegović je opasan politički put, OŠTRA KRITIKA PROFESORA!
Bakir Izetbegović, Foto: youtube/printscreen

NESTABILNOST

SINIŠA KARAN: Stav koji zastupa Izetbegović je opasan politički put, OŠTRA KRITIKA PROFESORA!

"Prekriven plaštom lažne građanske demokratije, odnosno majorizacije, nažalost olako prolazi u široj pa i stručnoj javnosti", naveo je profesor.

Objavljeno:

Stav koji zastupa lider SDA Bakir Izetbegovića, da "BiH treba da bude unitarna država građanskog ustavnopravnog koncepta" dugoročno predstavlja opasan politički put koji vodi u nestabilnost i tenzije, izjavio je profesor ustavnog prava Siniša Karan.

Takav stav je, kaže Karan, direktno rušenje ustavnog koncepta ustavom određenog složenog federalnog oblika državnog uređenja BiH i otvoreni napad i poziv na rušenje ustavnog uređenje.

"Prekriven plaštom lažne građanske demokratije, odnosno majorizacije, nažalost olako prolazi u široj pa i stručnoj javnosti", naveo je profesor.

On je u izjavi za Srnu istakao da multietničke države po svojoj društvenoj osnovi prirodno ne mogu biti unitarne.

"Mogu samo u uslovima majorizacije, tutorstva i dominacije većinskog naroda", naveo je.

Teza da unitarna država može da obezbedi multietničnost je, ističe, zabluda svih oblika organizacije državnog uređenja do sada na ovim prostorima.

Multietičnost i njeno ostvarenje, precizira, moguće je kroz predstavljanje konstitutivnog naroda i učešće u državnoj vlasti paritetom i konsenzusom, a ne učešće pripadnika naroda i zadovoljenje forme bez sadržaja, bez mogućnosti predstavljanja i artikulacije interesa naroda koji se predstavlja.

"BiH na bazi svoje društvene podloge može jedino funkcionisati kao federacija sa konfederalnim elementima zbog načina stvaranja takvog oblika putem agregacije - spajanja dva državnopravna entiteta", jasan je Karan.

U sadašnjem obliku uređenja, naveo je profesor Karan, njene dve ustavno-pravne i političko-teritorijalne jedinice koje, na osnovu i u okviru Ustava BiH kao najvišeg pravnog akta, imaju pravo da uređuju svoj pravni sistem i vrše funkcije državne vlasti u cilju zaštite svoje autonomije.

Ključno je, ističe, da se u federalnom ustavnopravnom i političkom sistemu ravnoteža održava tako da ni jedan stepen vlasti ne postane preovlađujući do te mere da može da diktira odluke drugom.

Izetbegovićev stav o unitarnoj BiH grupa i opasno narusava sve to.

Prema njegovim rečima, jedino ispravno rešenje budućeg razvoja BiH je povratak na ustavna rešenja aktuelnog ustava, njegova dosledna primena i uvažavanje ustavnih principa koji su se u praksi razvili i naknadno dobili svoj legitimitet (dobrovoljnost) i postali naša ustavna praksa, realna stvarnost.

Bonus video:

00:14

Požar u Rakovici

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.