ŽELJKO SAMARDŽIJA: BiH zakasnila da direktno po povoljnijoj ceni nabavi rusku vakcinu!
Željko Samardžija, Foto: printscreen

SPUTNJIK v

ŽELJKO SAMARDŽIJA: BiH zakasnila da direktno po povoljnijoj ceni nabavi rusku vakcinu!

Sada već brojne evropske države traže rusku vakcinu, i to u velikim količinama

Objavljeno:

Bosna i Hercegovina je zakasnila da direktno, po povoljnijoj ceni, nabavi rusku vakcinu protiv korona virusa "Sputnjik Ve", izjavio je ambasdor te zemlje u Moskvi Željko Samardžija, koji nije želeo da komentariše aktuelnu nabavku te vakcine preko posrednika.

On je za sarajevski Avaz reko da su, kada je u januaru, pisao Ministarstvu spoljnih poslova BiH, mogli da nabave velike količine te vakcine po povoljnoj ceni, jer tada nije bilo gužve.

"Sada već brojne evropske države traže rusku vakcinu, i to u velikim količinama. Posle tog 25. januara, kada smo dobili dopis, i 28. januara, kada sam ja odgovorio, nikad nijednog pitanja i potpitanja nisam imao iz Ministarstva spoljnih poslova", rekao je ambasador.

Žao mu, ističe, što se BiH nije ranije uključila u tu nabavku budući da je, kako kaže, bio u direktnom kontaktu s Ruskim fondom za direktne investicije, a koji je nadležan za sva pitanja u vezi s vakcinom "Sputnjik Ve".

"Razgovarao sam s direktorom, dobio sam korektne informacije. Bili su zainteresirani i servilni. Dogovorili smo da će za BiH dati, čim pre, vakcine i da je prva partija već bila spremna, nije im, čak, problem bilo ni plaćanje. Sve je to napisano u informaciji koju sam ja poslao na adresu Ministarstva spoljnih poslova", rekao je Samaraddžija.

On nije želeo da komentariše trenutni problem u vezi nabavke.

"Mogli smo ovo da završimo u anuaru.. Ruski fond je bio raspoložen da nam direktno proda vakcine, uz dogovor države s državom. Čak su nam rekli da su spremni posredovati i u aviotransportu jer imaju povoljan ugovor s DHL-om, što bi bilo povoljnije nego da BiH organizira svoj prevoz", istakao je Samardžija.

Prema njegovim rečima, Ruski fond za direktne investicije nam je tada dao cenu od 9,95 dolara (16 KM).

"Sada ne znam dokle će to izaći, ja zaista ne bih u to ni ulazio. Sad su u pitanju posrednici, jer su to privatne kompanije koje zidaju svoje cene, ugrađuju troškove i zaradu", rekao je BiH diplomata.

Istakao je da se ruska vakcina pokazala pouzdanom.

"Rusija svoje stanovništvo masovno vakciniše od decembra i to rade po tržnim centrima. Dođete u kupovinu, primite vakcine i sednete da popijete kafu. Tako to ide. I ja sam primio tu vakcinu jer su nam, kao diplomatskom osoblju, ponudili tu mogućnost", rekao je Samardžija.

Bonus video:

01:23

Da li su Srbi odustali od čekanja u redu?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.