APELACIONI SUD UKINUO PRVOSTEPENU PRESUDU: Mujanoviću se ponovo sudi za ratne zločine nad Srbima!
Mujanović se tereti za protivzakonito zatvaranje, Foto: Profimedia

mora se ponoviti

APELACIONI SUD UKINUO PRVOSTEPENU PRESUDU: Mujanoviću se ponovo sudi za ratne zločine nad Srbima!

Mujanović je u pritvoru od hapšenja 30. jula 2018. godine po poternici Srbije na graničnom prelazu Uvac između BIH i Srbije

Objavljeno:

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je nekadašnji upravnik vojničkog pritvora oružanih snaga BiH, Ilidža u Hrasnici, Husein Mujanović bio osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina nad sprskim civilima i naložio da mu se suđenje ponovi.

Mujanoviću je produžen pritvor do dalje odluke, navodi se na sajtu Apelacionog suda.

Mujanović se tereti za protivzakonito zatvaranje, jer je, kako se sumnja, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležžnog organa držžao u vojničkom pritvoru zatvorene oko 30 srpskih civila od 8. jula do 15. oktobra 1992. godine.

Tereti se da je prema njima nečovečno postupao, nanosio im teške duševne patnje, jer im nije obezbedio minimalne žživotne uslove, kao i da je izdavao naredbe podređenima i učestvovao u nanošenju telesnih povreda.

Presuda je, međutim, ukinuta zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja pa je naloženo ponavljanje suđenja.

U obrazložženju rešenja Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da se osnovano žžalbama okrivljenog i njegovih branilaca navodi da je prvostepeni sud odbijanjem svih dokaznih predloga za ispitivanje svedoka odbrane povredio Ustav Republike Srbije, kao i odredbe Zakonika o krivičnom postupku.

Tim odredbama je, kako podseća Apelacioni sud, propisano da svako kome se sudi za krivično delo ima pravo da sam ili preko branioca iznosi dokaze u svoju korist, ispituje svedoke optužžbe i zahteva da se pod istim uslovima kao svedoci optužžbe, u njegovom prisustvu ispitaju svedoci odbrane.

Tokom postupka, kako dalje navodi sud, odbrana je predlagala da se ispitaju svedoci koji imaju neposredna saznanja u vezi sa predmetnim događajem, ali prvostepeni sud nije ispitao nijednog od predložženih svedoka odbrane, što je, po oceni Apelacionog suda, "dovelo u pitanje kvalitet prava na odbranu okrivljenog u ovom krivičnom postupku, pa samim tim i pravo na pravično suđenje".

Mujanović je u pritvoru od hapšenja 30. jula 2018. godine po poternici Srbije na graničnom prelazu Uvac između BIH i Srbije.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.