OŠTRE REAKCIJE NAKON OSLOBAĐUJUĆE PRESUDE: Koliko je Srba trebalo da bude pobijeno da bi neko bio proglašen krivim?
Milomir Savčić, Foto: Printscreen/Youtube

OSLOBAĐAJUĆA PRVOSTEPENA PRESUDA

OŠTRE REAKCIJE NAKON OSLOBAĐUJUĆE PRESUDE: Koliko je Srba trebalo da bude pobijeno da bi neko bio proglašen krivim?

"Ne mogu da kažem ove države, jer BiH to neće biti dok god imamo dominaciju jednog naroda nad drugim", rekao je Savčić

Objavljeno:

Oslobađajuća prvostepena presuda Edhemu Godinjaku i još dvojici, optuženih za ubistvo Srba na prostoru Trnova, izazvla je oštre reakcije u Republici Srpskoj, a predsednik Boračke organizacije Milomir Savčić pita koliko je Srba trebalo da bude pobijeno u proteklom ratu da bi neko bio proglašen odgovornim.

Reagujući na presudu Suda BiH u ovom slučaju, Savčić je istakao da je to još jedan u nizu dokaza nepravde, kao i da će biti interesantno čuti obrazloženje presude.

"Ovo je neverovatno. Ima trenutaka u životu i vesti kada čovek stvarno ostane bez reči. Zaprepašćen sam do te mere da ne mogu da nađem adekvatne reči kojima bih izrazio svoje razočaranje", rekao je Savčić za Srnu.

Prema njegovim rečima, ovde je reč o principu "kadija te tuži, kadija ti sudi".

Savčić kao problem ističe to što je pravosuđe BiH u rukama, kako navodi, jednog naroda i što oni time ne samo da dele nepravdu nego itekako utiču na ocenu karaktera rata, ali i na budućnost ovog prostora.

"Ne mogu da kažem ove države, jer BiH to neće biti dok god imamo dominaciju jednog naroda nad drugim", rekao je Savčić.

Sa njim se slaže i predsednik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, koji kaže da je očigledno da dokazi za Sud BiH ne znače ništa s obzirom na to da Srbe optužuju i osuđuju bez ikakvih činjenica, dok Bošnjaci ili Hrvati za zločine nad Srbima bivaju prvostepeno ili pravosnažno oslobođeni, ili im se izriču minimalne kazne.

Kojić je za Srnu rekao da je takvo postupanje nepravničko, nedopustivo i nije u cilju zadovoljenja pravde kao univerzalnog principa.

Sud BiH je danas doneo oslobađajuću presudu za Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu, koji su optuženi za ubistvo srpskih civila na području Trnova.

"Takvo postupanje je, nažalost, postalo praksa kada su u pitanju zločini nad Srbima", konstatovao je Kojić.

Bonus video:

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.