KOMPANIJA FAJZER PORUČILA: Bosna i Hercegovina nije ispunila uslov za isporuku vakcine!
Bosna i Hercegovina, Foto: Youtube printscreen

Nema uslova

KOMPANIJA FAJZER PORUČILA: Bosna i Hercegovina nije ispunila uslov za isporuku vakcine!

S druge strane, podseća Klix, iz BiH su otišle poruke da smo ispunili sve što je traženo

Objavljeno:

Iz kompanije Fajzer poručeno da njihove vakcine u BiH najverovatnije neće stići ni u martu, jer nisu isupunjeni uslovi za početak isporuke u okviru sistema Kovaks, preneo je sarajeski portal Klix.

Iz Fajzera su za portal rekli da je pre nekoliko dana iz te kompanije upućeno pismo vlastima BiH sa upozorenjem da nisu ispunjeni svi uslovi za početak isporuke njihove vakcine u okviru Kovaksa.

S druge strane, podseća Klix, iz BiH su otišle poruke da smo ispunili sve što je traženo.

Iz Fajzera su za portal pojasnili suštinu problema precizirajući da za isporruku vakcina države moraju da imaju dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju vakcina, koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija (ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja, poput WHO EUL), uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Drugim rečima, pojašnjava portal, nadležna institucija u BiH - Agencija za lekove nije odobrila Fajzer, niti ima dokument kojim se oslanja na odobrenje Fajzerove vakcine u WHO-u i slično.

"Mi (Pfizer i COVAX) ćemo sarađivati s vladom na koracima neophodnim kako bi se omogućilo da se snabdevanje nastavi što je pre moguće. Dogovor s COVAX-om nije deo bilateralnog ugovora između države BiH i Fajzera, za koji smo iskazali jasnu nameru još u jesen prošle godine", rekli su iz Fajzera za Klix.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.