Ribao sam kupatila i prao sudove, a danas sam gradonačelnik: Ispovest Hrvata izbeglice

Neverovatna životna priča

Ribao sam kupatila i prao sudove, a danas sam gradonačelnik: Ispovest Hrvata izbeglice

Ilko Ćorković je 1993. izbegao iz BiH u Švedsku. Danas kao gradonačelnik Borgholma radi na tome da izbeglice iz Sirije dobiju najadekvatniju moguću pomoć
Objavljeno: 09:04h

Četrdesetosmogodišnji Hrvat iz Banja Luke Ilko Ćorković prešao je put od izbeglice, koji je prao sudove i ribao toalete, do gradonačelnika. Danas kao prvi čovek Borgholma, gradića na švedskom ostrvu Oland u Baltičkom moru, u istom kampu u kome je bio smešten sa porodicom 1993. godine, pruža pomoć kakvu je on dobijao. Švedski mediji su ga ovih dana snimili kako, nedaleko od barake koja mu je tu bila prvi dom kada je pre 22 godine doputovao sa familijom, igra fudbal sa malim sirijskim izbeglicama, loptom koju im je poklonio. - Drago mi je što mogu dobro dobrim da vratim, jer znam što znači morati ostaviti ceo svoj život i preko noći otići sa samo onoliko koliko možeš da poneseš u dve ruke - kaže Ćorković.

Facebook.com/ilko.corkovic
Gradonačelnik Borgholma, zbog svog životnog iskustva, saoseća sa današnjim izbeglicama i deli njihovu tugu jer zna šta znači početi ispočetka. Kaže da, kao političar, radi na tome da izbeglice dobiju najadekvatniju pomoć, pošto će kasnije biti potrebni Švedskoj kao radnici. - Povukao bih paralelu: isti humanitarci iz crkve, Crvenog krsta i pojedinci koji su pomagali nama kad smo došli čine to i sada, imaju veliko, toplo srce i dušu za ljude iz jedne hladne zemlje - ističe Ćorković. On napominje da i u Švedskoj ima nacionalista, ali da se velika većina obrazovanih građana svojski trudi da izbeglicama život učini koliko-toliko boljim. (Espreso.co.rs / Izvor: Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.