UKRAJINI NE PADA NA PAMET DA PRIHVATA JEZIK ULTIMATUMA MILORADA DODIKA: Opšti haos oko IKONE se nastavlja!
Dodik i Lavrov, Foto: printscren

afera ikona i dalje traje

UKRAJINI NE PADA NA PAMET DA PRIHVATA JEZIK ULTIMATUMA MILORADA DODIKA: Opšti haos oko IKONE se nastavlja!

- Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine, rekao je portparol ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko

Objavljeno:

Nakon poruke predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da će Ukrajini vratiti ikonu tek kada dokažu da su je potraživali pre nego ju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, stigla je reakcija iz Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

- Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine - rekao je portparol ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko.

Prema njegovim rečima, pripadnost drevne ikone Ukrajini je nesporna činjenica, a Tužilaštvo te države je već pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom ikone.

– Očekujemo da strana u BiH neće koristiti ikonu u domaćoj političkoj borbi, već će pružiti pomoć u okviru kriminalističke istrage i ekspertize i u njenom povratku u Ukrajinu - rekao je Nikolenko, prenosi portal Klix.

Iz kabineta Milorada Dodika nisu hteli da komentarišu ovaj slučaj, rekavši da je pitanje u vezi ikone upućeno lično Dodiku, do kog nismo mogli doći.

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dragan Mektić kaže za Srpskainfo da Dodik nema pravo da postavlja uslove, već treba da se izvini Ukrajinskim vlastima.

– Ne mogu da verujem koliku ima drskost gospodin Dodik. Umesto da se izvini, da objasni, on kod sebe ima ukradenu stvar i on nekom postavlja uslove, pa neverovatno – rekao je Mektić za Srpskainfo.

Podsećamo da je srpski član i predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izjavio ranije iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci vezi s njom.

– Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu pre datuma kada sam imao sastanak s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatiću da je predamo. Međutim, ovde je samo važno da budem napadnut, isto kao i Dragan Čović (lider HDZ) i njegovi saradnici. Sve to dovoljno govori o pravosuđu u BiH – konstatovao je Dodik u intervjuu za Srnu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.