OVO JE NEPRIHVATLJIVO, OVO JE ODRAZ NJIHOVE NEMOGUĆNOTI DA IŠTA PRIMENE: Stano se baš iznervirao, udario po BIH!
Migranti u BiH, Foto: MUP

problem s migrantima

OVO JE NEPRIHVATLJIVO, OVO JE ODRAZ NJIHOVE NEMOGUĆNOTI DA IŠTA PRIMENE: Stano se baš iznervirao, udario po BIH!

U Briselu naglašavaju da su za potrebe migranta u BiH samo u poslednje tri godine...

Objavljeno:

Iz EU poručuju vlastima u BiH da je situacija sa migrantima koji se nalaze na teritoriji ove zemlje neprihvatljiva i ocenjuju da je to odraz njihove nemogućnosti da primene donete odluke i ispune preuzete obaveze.

Dodaje se i da EU ne razmatra sankcije, ali da ima instrumenta koje može da iskoristi kao reakciju na ovakvu nefunkcionalnost vlasti u BiH u sprovođenju međunarodnih i EU obaveza.

- To su teme intenzivnih razgovora koje imamo sa BiH kako u Briselu tako i u glavnim gradovima zemalja članica. EU je jasna u svojoj poruci vlastima u Sarajevu da ovo može imati negativan uticaj na njihove ambicije kada je reč o približavanju zemlje EU, kaže portparol EU Peter Stano.

U Briselu naglašavaju da su za potrebe migranta u BiH samo u poslednje tri godine, izdvojili 88 miliona evra, ali da je situacija posebno u kampu Lipe neodrživa.

- Migracije su zajednički izazov, a EU ispunjava svoj deo posla. Mi ne namećemo migrante BiH, već pomažemo vlastima u BiH da se nose sa ovim problemima, kaže portaprol EU.

U Briselu navode da se sa vlastima u BiH poslednjih nedelja o migracionim izazovima intenzivno razgovara kako javnim putem, kao i iza scene.

Ocenjuje se da je trenutna situacija već naškodila međunarodnom imidžu BiH.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.