Srbin u Odžaku kažnjen zbog vožnje badnjaka i isticanja zastave Srbije!
Badnjak, Foto: Filip Plavčić

strašno

Srbin u Odžaku kažnjen zbog vožnje badnjaka i isticanja zastave Srbije!

Srbin je novčano kažnjen u opštini Odžak jer je na Badnji dan vozio badnjak i isticao zastavu Srbije

Objavljeno:

Srbin u opštini Odžak kažnjen je sa 200 KM (oko 100 evra) zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela i isticanja zastave Srbije, rekao je predsednik Srpskog građanskog udruženja "Posavina" Damir Ivetić.

Ivetić je za Srnu objasnio da se to desilo na Badnji dan, kada pravoslavci tradicionalno obeležavaju dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

- Jedan od učesnika tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela Damir Kovačević kažnjen je sa 200 KM zbog, kako mu je rečeno, isticanja srpske zastave jer je to, navodno, vređanje druga dva naroda - rekao je Ivetić.

Ivetić je istakao da su Srbi u Odžaku zgroženi ovakvim sramnim činom i diskriminacijom Srba.

Sveštenik iz Odžaka Nenad Tojić rekao je da je danas biti Srbin u Federaciji BiH veoma teško.

- Valjda je to naš krst koji mi Srbi nosimo u Federaciji. Kada nekome smeta srpska zastava na verske praznike onda se samo treba upitati kako je moguće da mi Srbi ostvarimo neka druga prava - naveo je sveštenik Tojić.

On je pozvao na mir i jedinstvo.

- Poručujem da ne treba dizati tenzije, treba biti pravi, istinski hrišćanin, da širimo mir i bratsku ljubav - istakao je sveštenik Tojić.

On je rekao da je ovo prvi slučaj ovakve diskriminacije Srba u Posavskom kantonu od završetka rata.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta izjavio je da izlivi mržnje prema srpskom narodu u Odžaku na verski praznik, zbog tradicionalne vožnje i kićenja badnjaka i isticanja zastave Srbije, predstavljaju jasan pokazatelj kako je biti Srbin u Federaciji BiH, pišu Nezavisne.

Broćeta je rekao, povodom kažnjavanja Srbina u Odžaku zbog isticanja srpske zastave na Badnji dan, da se Srbi uskoro neće smeti izjašnjavati kao Srbi ni u kantonima gde je priznata konstitutivnost naroda.

- Nažalost, u Federaciji će uskoro biti Srbi oni koji će se izjašnjavati i igrati po notama svojih pretpostavljenih u centrima kantona, što je nedavno bio primer u Livanjskom kantonu - naveo je Broćeta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.