ŽELJKA CVIJANOVIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI: Slobodu Srpskoj niko nije poklonio! Dugujemo je našim očevima i sinovima!
Slobodu Srpskoj niko nije poklonio, Foto: Youtube prtscr / RTRS

VELIKI DAN

ŽELJKA CVIJANOVIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI: Slobodu Srpskoj niko nije poklonio! Dugujemo je našim očevima i sinovima!

Svečanost dodele odlikovanja počela je minutom ćutanja za sve koji su izgubili bitku za život u pandemiji virusa korona

Objavljeno:

U Banjaluci se večeras povodom Dana Republike Srpske održava svečana akademija, koja je zbog pandemije korona virusa prilagođena televizijskom prenosu.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je ranije danas, povodom 9. januara - Dana Republike, zaslužne institucije i pojedince.

Svečanost dodele odlikovanja počela je minutom ćutanja za sve koji su izgubili bitku za život u pandemiji virusa korona, prenosi RTRS.

Željka Cvijanović je izjavila večeras da slobodu Srpskoj niko nije poklonio i da zahvalnost za nju Srpska ne duguje nekim stranim vojskama ili državama, već svojim očevima, sinovima, braći, sunarodnicima i sugrađanima, koji su želeli da generacijama koje dolaze ostave mir i život na sopstvenom ognjištu.

"Zbog njih, ali i zbog onih koji će tek doći, naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku, da je gradimo i da je budućim generacijama predamo još razvijeniju i stabilniju nego što je danas", istakla je Cvijanović u obraćanju uživo.

Cvijanović je rekla da se, 29 godina nakon osnivanja, sa ponosom može reći da je Republika Srpska moderna, demokratska, politički i instituticionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno, bez obzira na versku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, prenosi RTRS.

Ona je istakla da je ova godišnjica još jednom pokazala da ni 25 godina nakon uspostavljanja mira mnogi unutar i izvan BiH nisu odustali od netrpeljivosti ili unitarizacije.

"Umesto poruka mira i suživota, dobili smo poruke mržnje prema Republici Srpskoj, koje su dodatno zatrovale ionako kontaminiranu situaciju u BiH, ali i ojačale našu želju da čuvamo Republiku Srpsku", rekla je Cvijanović.

Predsednica RS je naglasila da je ponosna na saradnju sa Srbijom koja je svakim danom sve jača, konkretnija i sadržajnija.

"Prirodno je što za naše ljude ta veza predstavlja sigurnost, garanciju opstanka i očuvanja identiteta. Osim toga, ona je prioritetno važna i za naš dalji privredni razvoj", ukazala je Cvijanović.

Ona je dodala da je Srpska otvorena za saradnju i sa svim drugim zemljama u regionu i šire.

"Želimo da revitalizujemo i naše odnose sa Crnom Gorom, sa kojom delimo ne samo granicu, već i snažne istorijske, kulturne, duhovne, pa i lične i porodične veze", rekla je Cvijanović.

Istakla je i da su bolje razumevanje, bolja privredna saradnja i infrastrukturna povezanost sa susednom Hrvatskom i ostalim zemljama Evropske unije takođe u interesu i Republike Srpske i BiH.

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske je zbog pandemije korona virusa bila prilagođena televizijskom prenosu, bez publike, pa su se video porukama obratili srpski član i predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.