MILORAD DODIK: Istorijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska!
storijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska, Foto: Youtube prtscr / RTRS

SVEČANA AKADEMIJA

MILORAD DODIK: Istorijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska!

Na svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, srpski član Predsedništva BiH je istakao da Srpska nije diskriminatorna, piše Srpskainfo

Objavljeno:

Republika Spska je država srpskog naroda, ona je stvorena voljom naroda, a ne administrativnom odlukom, pa ne može biti ni ukinuta odlukom nekog međunarodnog inkvizitora, poručio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Na svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, srpski član Predsedništva BiH je istakao da Srpska nije diskriminatorna, piše Srpskainfo.

– U Republici Srpskoj slobodno žive Bošnjaci, Hrvati i svi drugi, ali to je država srpskog naroda – ponovio je Dodik i pozdravio sve prijatelje Republike Srpske u svetu i “sve Srbe, gde god da žive”.

– Mi nemamo ništa ni protiv koga, samo branimo našu Republiku onako kako smo je stvorili. Mi se nismo borili za BiH i mi nismo bosanski Srbi. Borimo se da ostanemo na ovim prostorima, ne treba nikom da smeta ono što jesmo. Mi smo Srbi, u svojoj Republici Srpskoj, to nikoga ne treba da vređa. Za nas je istorisjki cilj samostalna i slobodna Republika Srpska. Nema slobode, ako nema države, to su Srbi naučili u mnogim ratovima, pa i u poslednjem ratu. Mi smo tu slobodu delili sa drugima, drugi su to doživljavali kao ropstvo, pa neka nas sada ostave na miru – rekao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske je poručila da veruje u Republiku Srpsku, u slobodarsku ideju koja se nalazi u njenim temeljima, kao što veruje u njenu mirnu, slobodnu i uspešnu budućnost.

– U tešim vremenima nismo smanjivali ni plate ni penzije ni socijalna davanja, zdravstvo se borilo protiv pandemije, a privrednici i radnici su se borili za svako radno mesto. Ali, predstoji nam još mnogo napora da se izborimo sa svim izazovima – poručila je Cvijanovićeva.

Ona se posebno zahvalila medicinarima, koji su se bespoštedno borili za zdravlje svih stanovnika Srpske i za svaki život, piše Srpskainfo.

Predsednica Republike je podsetila da je u godini iza nas obilježena i 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma i da je taj jubilej otkrio mnoge probleme

– Republika Srpska je u dejtonsku BiH unijela teritoriju, stanovništvo i uspostavjene institucije vlasti, a dobili smo mir i visok stepen autonomije, Tražimo da se ova istorijska činjenica uvažava. Ipak, mnogi unutar i izvan BiH nisu odustali od unitarizacije, i tim zahtevima su dodatno zatrpavali i kontaminirali politički prostor u BiH, ali su i nas učvrstili u borbi za Republiku Srpsku – poručiula je Cvijanovićeva.

Poručila je da će Republika Srpska i ubuduće sarađivati sa Srbijom, ali i sa drugim susedima, sa Rusijom i Kinom, ali i sa SAD i sa svim partnerima koji “poštuju ustavnu poziciju Republike Srpske”.

– Želimo da u regiji i u svetu imamo pertnere i da živimo bez svađa i konflikata, ali to ne zavisi samo od nas – poručila je predsjednica republike Srpske.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.