EU: Dodatnih 3,5 miliona evra za migrante u BiH
Ilustracija, Foto: UPRAVA CARINE / TANJUG

stiže pomoć

EU: Dodatnih 3,5 miliona evra za migrante u BiH

Šef diplomatije EU, ŽŽozep Borelj, ocenjuje da je situacija migranata u Unsko-sanskom kantonu neprihvatljiva

Objavljeno:

EU će izdvojiti dodatnih 3,5 miliona evra za podršku izbeglicama i migrantima u BiH koji se suočavaju sa "humanitarnom katastrofom", najavljeno je iz Evropske komisije.

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, ocenjuje da je situacija migranata u Unsko-sanskom kantonu neprihvatljiva.

"Smeštaj zaštićen od zime preduslov je za humane životne uslove, koje treba osigurati u svakom trenutku. Lokalne vlasti treba da stave na raspolaganje postojeće objekte kao privremeno rešenje sve dok se kamp Lipa ne obnovi u trajni objekat", kaže Borelj.

U EK naglašavaju da u BiH na "stotine ljudi, uključujući i decu, spavaju napolju na niskim temperaturama u Bosni i Hercegovini i da se ova humanitarna katastrofa mogla izbeći da su vlasti u BiH stvorile dovoljno zimskih skloništa u zemlji, uključujući i koristeći postojeće objekte".

"EU će pružiti dodatnu hitnu pomoć za one koji spavaju napolju uključujući distribuciju hrane, pokrivača, tople odeće i nastaviće da pruža podršku maloletnicima bez pratnje", kaže komesar za upravljanje kriznim situacijima, Janez Lenarčić.

U EK ocenjuju da se u Unsko-sanskom kantonu nalazi više od 1.700 izbeglica i migranata bez odgovarajućeg skloništa i podrške.

Navodi se da je od početka 2018. godine, EU obezbedila više od 88 miliona evra Bosni i Hercegovini bilo direktno ili putem partnerskih organizacija za potrebe neposrednih potreba izbeglica, azilanata i migranata i za pomoć. Bosna i Hercegovina jača svoje kapacitete za upravljanje migracijama.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.