OTKRIVENO KAKO JE DODIK DOŠAO DO IKONE, OVAJ ČOVEK RAZBIJA MIT: Upravo stavio tačku na AFERU sa Lavrovim! (VIDEO)
Radovan Kovačević, Foto: printscreen

u dnevniku

OTKRIVENO KAKO JE DODIK DOŠAO DO IKONE, OVAJ ČOVEK RAZBIJA MIT: Upravo stavio tačku na AFERU sa Lavrovim! (VIDEO)

Otkriveno kako je Dodik došao do ikone!

Objavljeno:

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH kaže da je neophodno da se krene od početka i objasni o čemu se radi kada je u pitanju poklonjena ikona Sergeju Lavrovu, ministru inostranih poslova Ruske Federacije.

- Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke, koja ju je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu - navodi Kovačević gostujući u Dnevniku 1 RTRS.

Kovačević dalje ističe da je tu i pitanje vrednosti same ikone.

- Ikona naravno ima sentimentalnu vrednost, te vrednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osveštana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijednost - istakao je Kovačević.

Ono što je jako bitno, navodi Kovačević, a što svako od gledalaca može da proveri, jeste da takve ikone je lako moguće pronaći na internetu.

- Ima ih jako mnogo i njihova cena se kreće od 100 do 200 evra - kaže Kovačević.

Navodi da su izvršili proveru, te kaže da ne postoji potraga za spornom ikonom bilo gde, te da se ne nalazi u bilo kakvoj evidenciji.

- Verujem da je javnosti poznato da postoji Interpolova baza, koja postoji od 1951. godine, dakle posle Drugog svetskog rata, kada je veliki broj umetnina bio otuđen i za kojima je tragano. Postoji jedna baza, koja je i te kako detaljna i u njoj se nalaze hiljade artefakta BiH, ali naravno ove ikone tu nema - istakao je Kovačević.

Kovačević kaže da ona nije na bilo koji način nikada predstavljala kulturnu baštinu ili bilo šta drugo.

- Tako da je i to stvar, koja je jako bitna. Ne radi se o bilo kakvom kulturnom blagu ili bilo čemu drugom. To su najobičnije spekulacije, za koje niko nije ponudio bilo kakav dokaz, ali je namera bila potpuno i jasno politička - rekao je Kovačević na RTRS.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.