JUČE SU PALILI I IZAZVALI VELIKI POŽAR, I DANAS SITUACIJA TEŠKA: Opet problemi sa migrantima u BiH!
Migranti, Foto: MUP

osnovane i straže

JUČE SU PALILI I IZAZVALI VELIKI POŽAR, I DANAS SITUACIJA TEŠKA: Opet problemi sa migrantima u BiH!

Ne nazire se rešenje situacije sa migrantima

Objavljeno:

Ne smiruje se situacija u Bihaću zbog najavljenog premeštanja migranata iz migrantskog kampa Lipa, koji je na dvadesetak kilometara od Bihaća, u nedavno zatvoreni prihvatni centar Bira, koji se nalazi u centru grada.

Građani Bihaća sprečili su ulazak tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u kamp Bira i najavili da će stražariti koliko god bude potrebno, ali povratak migranata u centar grada neće dozvoliti, preneo je sarajevski portal Klix.

Do problema s migrantima je došlo zbog odluke IOM da ipak zatvori migrantski kamp Lipa, a nakon odlaska predstavnika te međunarodne organizacije iz migrantskog centra, migranti su juče zapalili šatore i izazvali požar velikih razmera koji je, kako su tvrdili očevici sa lica mesta, sve uništio.

Savet ministara BiH je prošle sedmice, posle apela zvaničnika Evropske unije, odlučio da kamp Lipa ostaje za prezimljavanje migranata i da će biti opremljen kontejnerima.

Tome se usprotivla najuticajnija bošnjačka stranka Bakira Izetbegovića, zahtevom da se migranti rasporede i na druge prostore, a ne samo tamo gde žive Bošnjaci.

Za sada nema rešenja za više od 1.200 migranata koji su se nalazili u kampu Lipa i još dvestotine njih koji su bili izvan kampa.

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.