DR NINA JE OTKRILA KAKO KORONA DELUJE NA OČI: Poslušajte njeno upozorenje!
Doktorka Nina, Foto: printscreen

Specijalistkinja oftamologije dr. Nina Jovanović

DR NINA JE OTKRILA KAKO KORONA DELUJE NA OČI: Poslušajte njeno upozorenje!

Specijalistkinja oftamologije dr. Nina Jovanović u novom videu serijala "60 sekundi o koroni" objašnjava kolike su šanse da se osoba inficira koronavirusom preko površine oka i koje su najbolje mere zaštite...

Objavljeno: 14:05h

Jovanović je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2008. godine, te se usavršavala iz oblasti okuloplastike u Berlinu, Ajovi, New Yorku i Michiganu.

Trenutno radi u Kantonalnoj bolnici u Zenici i u privatnoj oftalmološkoj praksi u Sarajevu, a uz klinički rad, aktivno se bavi naučno-istraživačkim radom s fokusom na povredama oka i okuloplastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji, saopćeno je iz Bosanskohercegovačko Američke akademije nauka i umetnosti (BHAAAS). "Istraživanja su pokazala da u pet posto slučajeva koronavirus uzrokuje i oftalmološke komplikacije, kao što su crveno oko, suženje, otok konjunktive i osećaj stranog tela u oku", kaže dr. Jovanović. Dodaje da ove komplikacije mogu biti prvi znak infekcije, te da se to dešava zbog činjenice da tkiva oka sadrže protein koji ima poseban afinitet prema virusu, iako preliminarne studije sugerišu da je sam rizik infekcije koronavirusom putem oka mali. "Značajne rute prenosa su kontakt kontaminiranih ruku sa očima, te putem aerosola koji dolaze u dodir sa površinom oka, posebno u uslovima gdje su površine veoma kontaminirane virusom, poput zdravstvenih ustanova. U tim uslovima je vrlo važno nositi odgovarajuću zaštitu za oči, nos i usta jer se smatra da je prenos preko tkiva oka moguć, međutim, tačan mehanizam još nije potpuno jasan", zaključila je Jovanović.

(Espreso.co.rs/klix ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media