OGLASIO SE VOĐA NOĆNIH VUKOVA NA BALKANU: Ovo je poruka Saše Savića posle skandala sa ikonom i Dodikom
Noćni vukovi sa Dodikom, Foto: Beta

RAZREŠIO

OGLASIO SE VOĐA NOĆNIH VUKOVA NA BALKANU: Ovo je poruka Saše Savića posle skandala sa ikonom i Dodikom

Na konstataciju da su bili na Krimu, Savić kaže da je njima u interesu bilo očuvanje svetinja

Objavljeno:

BiH još uvijek potresa skandal s ikonom za koju se veruje da je ukradena, koju je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH poklonio Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova Rusije.

Poslednja infromacija je da će Rusija vratiti ikonu u BiH tačnije Dodiku i da istragu preuzima Interpol i utvrdi poreklo ove skupocjene umetnine.

Međutim, u medijima se danima pojavljuju pitanja, odakle Dodiku sporna ikona? Jedna od verzija je i da su mu je poklonili "Noćni vukovi“, bajkerska grupa.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, „Noćne vukove“ naziva svojom braćom. Vođa balkanskog ogranka „Noćnih vukova“ Saša Savić, kojem je zabranjen ulazak u BiH "zbog pretnji po sigurnost", kaže za „Avaz“ da je čuo za aferu koja potresa region ali da „Noćni vukovi“ s Balkana nemaju veze s ukradenom ikonom.

Inače, Dodik je odlikovao vođu Noćnih vukova Aleksandra Zaldostanova Hirurga koji je na crnoj listi SAD-a zbog formiranja paravojnih skupina u Ukrajini.

- Mi to predsjedniku Dodiku nismo poklonili, ja bih to znao. Da je neko od naših poklonio, ja bih to znao – kazao je na početku Savić.

Na konstataciju da su bili na Krimu, Savić kaže da je njima u interesu bilo očuvanje svetinja.

- Mi jesmo bili na Krimu, ali smo branili našu braću. Branili smo svetinje, nismo pljačkali i krali. Bio sam lično na Krimu, nije mi bio cilj da ratujem, bio mi je cilj da hladim glave. Ne znam šta je s ovom geopolitikom, muka mi je više – tvrdi vođa balkanskih „Noćnih vukova“.

Prisetio se i događaja 2017. godine na Sokocu, kada je s balkanskim „Vukovima“ bilo i nekoliko Rusa.

- Tada je s nama bila ekipa iz Rusije koji su bili i kada je meni zabranjen ulazak u BiH u martu 2018. godine. Ali se ne sjećam da je Dodiku poklonjena takva ikona. Moram da objasnim, dakle mi kada idemo na ta hodočašća, nosimo sveštenu ikonu iz ruskog nekog manastria ili crkve drugom manastiru ili crkvi. I onda oni pošalju poklon nazad. Sve to se izrađuje u radionici Ruske pravoslavne crkve – dodao je na kraju Saša Savić.

"Noćni vukovi" broje hiljade članova širom zemalja istoka. Predvodi ih Aleksander Zaldostanov zvani Hirurg. Nose glasne verske, ali i političke stavove. Kompletna grupa, ali i sam Zaldostanov uživaju Putinovu podršku i glasni su zagovornici njegove politike.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.