POSTAJE ŽESTOKO: Opozicija u RS traži da Dodik podnese ostavku sbog skandala u vezi sa ukrajinskom ikonom!
Milorad Dodik, Foto: printscreen

OPŠTI HAOS

POSTAJE ŽESTOKO: Opozicija u RS traži da Dodik podnese ostavku sbog skandala u vezi sa ukrajinskom ikonom!

Predsednik PDP je ocenio da je "nedostojan" reč koja najbolje opisuje mandat Dodika na mestu srpskog člana Predsjedništva BiH

Objavljeno:

Predsednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da srpski član Predsedništva biH Milorad Dodik, posle svega što je priredio i priredjuje prethodne dve godine, treba da podnese ostavku.

"Jedini ispravan potez jeste da podnese ostavku, povuče se sa pozicije koju očigledno ne zna da obavlja i spase nas daljeg sramoćenja", poručio je Borenović posle skandala sa ukradenom ikonom iz Luganska, u Ukrajini, koju je Dodik ove nedelje poklonio šefu ruske dipomatije, Sergeju Lavrovu.

Predsednik PDP je ocenio da je "nedostojan" reč koja najbolje opisuje mandat Dodika na mestu srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Niz gafova, brukanja, zloupotreba pozicije, dostigao je vrhunac skandalom koji je priredio poklonom za ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova", rekao je Borenović.

Po njegovim rečima, "u svojoj umišljenoj veličini" Dodik je zaboravio da u diplomatiji važe mnogo drugačija pravila od onih na koja je on navikao, a kojih se drže svetski državnici, te izuzetak ne može biti Milorad Dodik.

"Zaboravio je da ne predstavlja sebe, nego Republiku Srpsku i da se svaki gaf knjiži upravo Republici Srpskoj", ocenio je Borenović.

Naveo je da je bila dovoljna samo jedna ministarska poseta, u ovom slučaju Lavrova, da pokaže koliko nekompetentan trojac vodi spoljnu politiku BiH, koji skandalima koje priredjuju dodatno srozavaju pozicije oba entiteta i čitave BiH u svetskim diplomatskim krugovima.

Ikona stara 300 godina koju je Lavrovu poklonio Dodik, biće vraćena poklonodavcu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Ikona će biti vraćena poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola", saopštilo je Ministarstvo u Moskvi.

Igor Crnadak, bivši šef diplomatije BiH, izjavio je za regionalnu televiziju N1 ;da je važno što pre saznati sve pojedinosti "slučaja ikona", uputivši poziv kabinetu Milorada Dodika "da nas reši sramote".

Crnadak je ocenio da je veliki problem upravo to što iz nadležnih institucija nema nikakve reakcije.

"Ono što bih ja podvukao su dve stvari: verovatno se nešto slično može i desiti i ne može se sve držati pod kontrolom, ali problem je što nema reakcije", kazao je on.

Naveo je da nema odgovora iz kabineta srpskog člana Predsedništva, osim jučerašnjeg stava Dodikove savetnice Ane Trišić-Babić, koji je politički i koji ne daje odgovore na pitanja.

"Druga stvar je vrlo zabrinjavajuća, to je praćenje ovog slučaja u jednom delu medija. Ljudi koji gledaju javni servis, RTRS, kao i druge medije u Banjaluci koji su pod kontrolom režima, ne znaju da postoji slučaj 'ikona' ", kazao je Crnadak.

On je pozvao da se što pre obelodani informacija gde je ikona nabavljena, od koga i po kojoj ceni.

"Ne znam šta čeka, mogu samo reći da je ovoliko čekanje loša poruka i budi dodatne spekulacije", dodao je Crnadak.

Dodikova savetnica za spoljnu politiku, Ana Trišić Babić, u petak je, pre no što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će Dodiku vratiti ikonu i putem Interpola zatražiti da se razjasni njena istorija, izjavila da je slučaj "ikona postao savršen paravan iza kojeg bi trebalo sakriti diplomatski presedan, zbog kojeg će se BiH načekati da vidimo nekog ozbiljnijeg gosta iz inostranstva".

Ona je time aludirala na odbijanje ostale dvojice članova Predsedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da se sastanu sa Lavrovom.

"Priča (sa ikonom) se koristi na osnovu nepotpunih podataka i smešno je da na osnovu fotografije u novinama ili na agencijima počnete nekog da optužujete", ocenila je ona.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.