BAKIROV SDA OPLEO PO MILANOVIĆU: Nove trzavice u regionu
Bakir Izetbegović, Foto: Zorana Jevtić

OSUDA

BAKIROV SDA OPLEO PO MILANOVIĆU: Nove trzavice u regionu

U saopštenju SDA se navodi da je zahtev Milanovića "populistički i protivpravni"

Objavljeno:

Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića ocenila je večeras da hrvatski zvaničnici nemaju pravo da raspravljaju o stanju u BIH.

SDA je osudila inicijativu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da to bude tema sednice Saveta nacionalne bezbednosti Hrvatske.

Milanović je ranije premijeru Andreju Plenkoviću uputio predlog za sazivanje Saveta čija bi jedina tačka dnevnog reda bila posvećena položaju Hrvata u BiH i sprovođenje Dejtonskog sporazuma.

U saopštenju SDA se navodi da je zahtev Milanovića "populistički i protivpravni", prenosi Hina.

"Iako je očigedno da Milanovićev zahtev ima pozadinu u njegovom sukobu s vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne `oštri zube` na Bosni i Hercegovini, jer to nikad nije donelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj", navode iz SDA.

Oni podsećaju Milanovića da su poslednji put kad su saveti za nacionalnu bezbednost susednih država raspravljali o BiH, transkripti s tih sastanaka "bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susednih država na Bosnu i Hercegovinu".

Iz najveće bošnjačke stranke u BiH poručili su da su jedina tela koja su zadužena da nadziru sprovođenje Dejtonskog sporazuma Savet za sprovođenje mira (PIC) i Savet bezbednosti UN.

Pozvali su predsednika Hrvatske da "dobro razmotri i zaključke o osudi Saveta bezbednosti UN slavljenja ratnih zločinaca, kao praksi koja je najveća pretnja miru", podsetivši da su zvaničnici HDZ BiH bili ti koji su u Mostaru ove nedelje "odali počast osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću čime su njegove žrtve uvredili na najgori mogući način".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.