MIGRANTIMA TREBA DATI POSAO? Ide zima, biće im hladno, država će dobiti RADNIKE, svi pričaju o BOSNI!
Migranti u BiH, Foto: uprava carina

ovo pitanje se postavilo

MIGRANTIMA TREBA DATI POSAO? Ide zima, biće im hladno, država će dobiti RADNIKE, svi pričaju o BOSNI!

Ponudom zapošljenja, migranti bi počeli ulaziti u sistem BiH, saznavao bi se identitet, obrazovanje, spospobnosti, namere...

Objavljeno:

Niko ne zna koliko tačno migranata ima u Bosni i Hercegovini. Još manje je poznato ko su oni, zapravo. Odakle su, šta im je pravi identitet, namera. Njihov cilj jesu bogate zemlje Evropske unije.

Bosna i Hercegovina im je usputna stanica, utočište iz nužde jer je kroz Hrvatsku teško proći, a obećane države Skandinavije, Nemačka, Francuska... predaleko.

Dolazi zima. Meteorolozi najavljuju da bi mogla biti surova. Migranti su, uglavnom, prepušteni sami sebi i osuđeni na dalju patnju. Takvi predstavljaju opasno rastući sigurnosni izazov.

Suočeni s isto tako rastućim animozitetom BiH javnosti, oni se prosto usmeravaju na još veću agresivnost i otuđenost.

Rešenja ima. Niti jedno od njih ne bi rešilo sve probleme, odjednom, preko noći... No, nečinjenje je najgora opcija. Jedno od njih može biti upošljavanje.

Zašto se migrantima ne bi dalo pravo za rad?

Zašto ih se ne bi obilazilo po azilantskim i migrantskim centrima i nudio posao?

Nisu svi migranti narkomani, kriminalci i porencijalni teroristički „spavači“. Naprotiv.

Ponudom zapošljenja, migranti bi počeli ulaziti u sistem BiH, saznavao bi se identitet, obrazovanje, spospobnosti, namere.

S druge strane, BiH bi dobila nephodne radnike. Sigurno je da će na ideju zapošljavanja biti oštrih reakcija. Ništa novo. Niti bi smo po tome bili išta drugačiji od bilo kog drugog u svetu.

No, pogledajmo malo iskustva po svetu.

Jedna Italija, u kandžama populista Matea Salvinia ove je godine dala privremene dozvole za rad stotinama hiljada migranata.

Suočeni s pandemijom koronavirusa, Italijani su se suočili s realnom opasnošću da im urodi propadnu i država pretrpi štetu u milijardama eura.

Problem je rešen. Nemačka je otvorena za priliv radne snage.

Opet zbog pandemije, pozvali su sve lekare da se jave. Pristigli su i Afganistanci koji su došli u tu zemlju, kao i Sirijci i Iračani i pomogli u olakšanju muka koronavirusa.

Čak i Hrvatska, koja je stekla svjetsku neslavnu reputaciju po batinanju migranata, njihovom pljačkanju i nasilnom vraćanju u BiH, otvorila vrata za zapošljavanje migranata.

Istina, nema ih puno. No, ta država je već uvela sistem obuke imigranata i dala subvencije firmama za zapošljavanje.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, većem bh. entitetu u augustu je falilo skoro 3.000 radnika. Ima li posla tu i za migrante? Sigurno da ima.

Kao i uvek, biznis u ovoj zemlji ide ispred politike.

Postoji rastući broj firmi koji angažiraju migrante za rad. Zanimljivo je da je taj trend izraženiji u entitetu RS, nego u Federaciji. Radnika fali!

Posao se daje privremeno, na nekoliko meseci, koliko već migrant hoće ili može ostati.

Neće se njihovim zapošljavanjem riješiti svi problemi, ali barem neki hoće.

Ima tih ljudi koji su ovdje s porodicama, malom decom, bolesnim roditeljima... Znate šta za njih znači osiguranje prihoda na određeni period?

Nije davno bilo kada su stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca bili migranti. Šta se desilo da smo postali tako bešćutni?

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Politički ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.