Preminuo je Markan, legenda sarajevskih ulica od kojeg smo kupovali novine
Sarajlije ga ne zaboravljaju, Foto: Klix.ba/Nijaz Rahman

otišao je tiho

Preminuo je Markan, legenda sarajevskih ulica od kojeg smo kupovali novine

Znao je Markan dati i analizu političke zbilje, ali i ispričati vic.

Objavljeno:

Markan. Legenda Sarajeva koji je godinama prodavao novine na gradskim ulicama preminuo je u svom gradu. Otišao je tiho, ali ga narod nije zaboravio.

Sarajevski kolporter Marko Didoi, sin Talijana i Bosanke, poznatiji kao Markan, nije bio obični prodavač dnevne štampe. Uz njega su odrasle generacije. Kod Markana su Sarajlije, svih društvenih slojeva, znale i samo otići da kupe novine jer je uvek imao neku posebnu priču, anegdotu ili aktuelnost. Pratio je Markan sve, od politike do muzike, ali je najviše voleo sport.

Bez ikakvih problema bi znao "izrecitovati" sastav Sarajeva, Železničara, Dinama, Hajduka, Crvene Zvezde, Partizana i drugih timova Prve lige ili reprezentacije Jugoslavije od pre 30, 40 ili više godina. Znao je Markan dati i analizu političke zbilje, ali i ispričati vic. Sarajlije su po saznanju da je Markan napustio ovaj svet na Carevom mostu, gde je provodio dane, ostavile cveće i poruku "Markane, legendo! Mirno spavaj. Tvoj Bistrik". Marko će biti ukopan na Gradskom groblju Bare u utorak u 13:30 sati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.