ZBOG KOREJE NISAM SPAVAO, DOŠLI I ODVEDOŠE ME! Ovaj deka je najstariji pacijent koji je pobedio virus, ispričao sve
Deda Hamid Lepenica, Foto: printscreen

e pa svaka mu čast

ZBOG KOREJE NISAM SPAVAO, DOŠLI I ODVEDOŠE ME! Ovaj deka je najstariji pacijent koji je pobedio virus, ispričao sve

Deka iz Brajlovića ne razume mere izolacije i ljuti se što nije bio u bolnici koju je gradio

Objavljeno:

Deda Hamid Lepenica iz sela Brajlovići kod Goražda najstariji je od deset Goraždana koji su pobedili KOVID- 19. U intervjuu za "Dnevni avaz" govori o svojoj borbi i koliko mu je teško pala razdvojenost od supruge sa kojom je 66 godina u braku.

"Kažu, moramo da dođemo da te testiramo. Nema problema. Došli su na kapiju, testirali, nije prošlo dva dana dođoše i odvukoše me. Smestiše me u onu kuću (izolatorijum, prim.a ) dole u podrum. Okrečeni zidovi, okrečeni prozori, niti vidiš Sunca niti Meseca. Guši me, u godinama, a rođen u ovoj prirodi", rekao je Hamid Lepenica za "Dnevni avaz".

Deka ima astmu, bronhitis, aritmiju srca, a 40 godina gradio je objekte širom Bosne i Hercegovine, pa nije čudo što ga u poznim godinama zdravlje ne služi najbolje.

Kako piše "Dnevni avaz", nije mogao da poveruje u ono što ga je snašlo poslednjih nekoliko dana, nije verovao da će doživeti "koreju", kako on zove podmukli korona virus i još smatra da je u pitanju izmošljotina i nameštaljka.

Ispričao je da ga je gušilo u grudima, ali su ga lekar sa terapijom i zbog pandemije vraćali kući. Kad je, kako kaže, ozdravio, došli su po njega.

"Drugo testiranje pokazalo je da je negativan. Lečio ga je tim doktora Kantonalne bolnice, uz superviziju infektologa, profesorke Nade Koluder. Radi se o pacijentu koji ima udružene hronične bolesti", rekla je za "Dnevni avaz" prim. dr Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice u Goraždu odakle je deka otpušten pre nekoliko dana.

Hamid je ispričao i da nije imao nikakve simptome, ga ništa nije bolelo, jedino je zbog nervoze u izolaciji izgubio apetit.

Deka iz Brajlovića ne razume mere izolacije i ljuti se što nije bio u bolnici koju je gradio, ali i zato što ga nisu smestili na spratu izolatorijuma da makar vidi dunjaluk.

"Gde sam živeo i radio 80 godina. Napravio Azotaru, fabriku duhana, novu železničku stanicu, ja sam je pravio. Ni sad ja njima ne verujem za ovo, ovo je sve nameštaljka.Dobro sam sada. Jedino što zbog svega nisam mnogo spavao, a i neka je nemoć. Ako jedeš imaćeš snage, a ako ne jedeš, nema, džabe je", poručio je Hamid na čiju je nervozu tokom pandemije uticala i razdvojenost od supruge Mevlije, sa kojom je već 66 godina u braku.

U baku Mevliju zagledao se još dok je gradio školu i druge objekte u Vranićima, pa ju je ubrzo „ukrao“ od njenih.

"Dnevni avaz" je o baki i deki iz Brajlovića pisao pre šest godina kada im je Hamid ispričao da su oboje na početku veze bili maloletni, ali su pobedili zakonske prepreke i sklopili brak. Nakon Drugog svetskog rata ništa nisu imali, sa jednom su kašikom jeli.

"Dobar je moj đedo. Bogu šućur, samo kad mi je došao kući. Mnogo smo mi života proveli zajedno", rekla je Mevlija Lepenica za "Dnevni avaz" koji navodi i da je Hamid sa ocem 10 dana radio za 10 kilograma kukuruza, a često bi jeli „tropani heb“, koji se pravio od ostataka samlevenih i iscjeđenih jabuka, a koji bi rekli na vatri, jer nisu imali šporet.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dnevni avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.