REPUBLIKA SRPSKA MOŽE DA SE ODVOJI, ALI BEZ PLAČA MAJKI I DECE: Ministar BiH reagovao na ZAPALJIVU IZJAVU DODIKA
Igor Crnadak, Foto: EPA

reakcija

REPUBLIKA SRPSKA MOŽE DA SE ODVOJI, ALI BEZ PLAČA MAJKI I DECE: Ministar BiH reagovao na ZAPALJIVU IZJAVU DODIKA

Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić rekao je da je Program reformi, koji je usvojilo Predsedništvo BiH i uputilo u sedište NATO u Briselu, identičan poslednjoj odluci Ustavnog suda BiH

Objavljeno:

Poslanik Partije demokratskog progresa i bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je PDP spremna da stanu u svaku zaštitu Republike Srpske, zajedno sa ostalima koji to žele.„Spremni smo da ne damo na Republiku Srpsku. Ali, osim hrabrosti potrebno je i znanje, pamet. Goodbye BiH? Uredu. Ako to može bez mobilizacije, plača majki i dece, ja sam za“, kazao je Crnadak.

On je na taj način odgovorio na izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji je svoje obraćanje poslanicima u parlamentu RS, povodom odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, danas počeo na engelskom: “Goodbye BiH, welcome RS-exit” (Dovidjenja BiH, dobrodošao RS Egzit).

Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić rekao je da je Program reformi, koji je usvojilo Predsedništvo BiH i uputilo u sedište NATO u Briselu, identičan poslednjoj odluci Ustavnog suda BiH.

„U njemu piše da se vojna imovina knjiži na BiH. To je dokument identičan ovoj odluci Ustavnog suda BiH“, ocenio je Stanić.

On je optužio Dodika, kao i vrh RS, da su na posebnoj sednici parlamenta, koja je održana pre dva meseca povodom Programa reformi BiH, „pet sati lagali gradjane RS, kako to nije ono što jeste“.

„Bilo bi zanimljivo da sada kažu šta misle o tome što je jedan neodgovoran čovek odveo RS putem NATO. Ali ne, bilo je važno kako da gradjanima RS kažete što možete, da kradete, da varate, lažate, a da prodjete nekažnjeno“, naveo je Stanić.

Prema njegovim rečima, najviši zvaničnici RS su tvrdili da Program reformi nije put u NATO, da bi Dodik kasnije rekao da BiH jeste u Akcionom planu za članstvo (MAP).

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH i poljoprivrednom zemljištu u RS, Stanić je kazao da su „neki od članova SNSD na stotine hektara poljoprivrednog zemljšta prepisali na svoje porodice“.

„SNSD je privatizovao, RS pa i poljoprivredno zemljište“, ocenio je poslanik SDS-a.

Stanić je rekao da će, i pored svega, klub poslanika SDS-a podržati predložene zaključke.

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana je na zahtev predsednice RS Željke Cvijanović, a poslanici razmatraju „Informaciju o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH“.

Povod za sazivanje sednice je nedavna odluka Ustavnog suda BiH kojom je je vlasnik poljoprivrednog zemljišta država BiH, a ne entiteti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.