SRBINA U BOSNI IZBACUJU SUTRA NA ULICU: Cela porodica Cvetković završiće na ulici, TORTURA SE NASTAVLJA!
Foto: Dragana Udovičić

saopštenje

SRBINA U BOSNI IZBACUJU SUTRA NA ULICU: Cela porodica Cvetković završiće na ulici, TORTURA SE NASTAVLJA!

Da je ta odluka ispoštovana, i Cvetkovići bi bili obeštećeni i mogli bi sebi obezbediti novi krov nad glavom

Objavljeno: 21:13h

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BIH saopštio je da je za sutra, 10. januara, u 10 sati u Sarajevu ponovo zakazano izbacivanje iz stana građanina BiH srpske nacionalnosti Slobodana Cvetkovića, penzionera koji je prije rata kao medicinar radio u bivšoj Vojnoj bolnici u Sarajevu, zajedno sa suprugom Savkom.

Porodica Cvetković vodi višegodišnju borbu s vlastima FBiH kako bi nastavio da živi u svom stanu u Ulici Envera Žehovića, koji je otkupio i u celosti isplatio još u februaru 1992. godine, pre početka poslednjeg rata u BiH.

Cvetkovići, koji su ratne dane proveli u izbeglištvu i vratili se u Sarajevo, uspeli su da legalno uđu u posjed stana i nastave da žive u njemu, zajedno sa sinom Sinišom koji boluje od cerebralne paralize i vezan je za invalidska kolica.

U saopštenju Odbora ističe se da je slučaj porodice Cvetković samo jedan od stotine sličnih situacija s kojom su se suočili pripadnici bivše JNA, čak medicinski radnici koji su u predratnom periodu posedovali stan u Sarajevu ili u nekom od drugih gradova na području današnje Federacije BiH.

Podseća se da je i Ustavni sud BiH još 2012. godine donio odluku kojom je obavezao Parlament FBiH da u roku od tri meseca uskladi odredbe Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u delu koji se odnosi na utvrđivanje naknade, ali to ni do danas nije urađeno.

Da je ta odluka ispoštovana, i Cvetkovići bi bili obeštećeni i mogli bi sebi obezbediti novi krov nad glavom.

Ovo jedan od dokaza kako se otima srpska imovina u Federaciji BiH i krši Aneks sedam Dejtonskog sporazuma u konkretnom slučaju u Sarajevu, iz koga je proterano oko 120.000 Srba, kaže se u sopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.