TUGA! Umrla SRBAČKA MARA!
Baka Mara, Foto: Printscreen/Opština Srbac

MNOGI SU U NEVERICI

TUGA! Umrla SRBAČKA MARA!

Nekih podataka o njoj bilo je u Centru za socijalni rad Srbac

Objavljeno:

Tiho i skoro neprimetno, baš onako kako je živela u samoći, sinoć u večernjim časovima u 92. godini preminula je svima poznata srbačka Mara.

Pre 12 dana kolima Službe hitne pomoći prevezena je na lečenje u Kliničko-univerzitetski centar Banjaluka, gdje su lekari konstatovali da boluje od teške neizlečive bolesti i da nema osnova za neku vrstu hirurškog zahvata. Pre 4 dana smeštena je u Dom za stara lica „Danijela“ u Gradiški gde je zauvek sklopila oči, piše na zvaničnoj stranici Opštine Srbac.

Mara je bila neka vrsta živog inventara ovog grada, viđana je svakog dana ali se o njoj malo znalo. Nikome nije smetala niti od koga šta tražila, a retke su osobe iz čije je ruke htela uzeti hranu, novac ili cigaretu. Živela je krajnje neuslovnim životom beskućnika, posebno zimi, prkoseći zakonima prirode i medicine.

Nekih podataka o njoj bilo je u Centru za socijalni rad Srbac. Rođena je 15. juna 1928. u prnjavorskom selu Smrtići i upisana u knjigu državljana kao Mara Vinčić, dok drugih ličnih dokumenata niti pouzdanih podataka o njenim roditeljima, braći i sestrama nema, piše Srpskainfo.

U Srbac je stigla kao mlada, stasita i lepa devojka, koja je starijim porodicama pružala usluge na spremanju kuća i stanova. Nije se udavala ali se zna da je rodila muško dete, koje je nakon poroda dato na usvajanje.

Nije poznato kako i kada je došlo do neke vrste psihičkog poremećaja i smetnji u govoru i zašto se opredelila da se otuđi od ljudi i zatvori u svet tišine koji je nama nerazumljiv, premda postoje neki podaci da je preležala tifus.

Bilo je više pokušaja da se smesti u neki Gerijatrijski centar kao što su Jakeš, Dubica, Dragočaj, ali to nije prihvatala ni po koju cenu i ove ustanove samovoljno je napuštala. Nije prihvatala nikakvu novčanu ili materijalnu pomoć, niti smeštaj u blizini centra Srpca.

Danas je sahranjena o trošku opštine i Centra za socijalni rad na Gradskom groblju u Srpcu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbac Info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.