CELA JUGOSLAVIJA JE PLAKALA: Desila se KATASTROFA za koju su mislili da NIJE MOGUĆA!
Godišnjica pogibije rudara u Tuzli, Foto: Prinstcreen/YouTube

godišnjica

CELA JUGOSLAVIJA JE PLAKALA: Desila se KATASTROFA za koju su mislili da NIJE MOGUĆA!

Smail Imamović jedini preživio nezapamćenu tragediju

Objavljeno:

Pre 29 godina u Tuzli i okolini osvanulo je najtužnije jutro. U ranu zoru 26. avgusta 1990. godine u eksploziji ugljene prašine život je izgubila treća smena jame Dobrnja–Jug, tadašnjih Titovih rudnika Kreka u Tuzli. Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece, a jedini preživeli bio je Smail Imamović, koji je kobnog jutra bio blizu izlaska iz jame.

- Pet dana sam bio klinički mrtav, a tek na UKC Tuzla saznao sam da su svi moji drugovi poginuli. Od tada trošim lekove koji su izuzetno skupi. Svaki avgust za mene je isti, ne mogu da spavam, a slike se pred mojim očima same smenjuju – priseća se Smail Imamović.

foto: Printscreen/YouTube

Porodice poginulih komorata ističu kako su o školovanju dece brinuli odgovorni iz Fonda „26. august 1990.“. Iako je tužilačkom odlukom stavljena tačka na ovaj tragični događaj, još ima članova porodica koji smatraju kako je u jami Dobrnja–Jug obavljena klasična diverzija.

Tužilaštvo TK zaključilo je kako je osnovni uzrok nezgode eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. U Dobrnja–Jugu još postoje značajna nalazišta uglja, ali je eksploatacija prekinuta posle 26. avgusta 1990. godine.

Obeležavanje tužne godišnjice održaće se danas gde će porodice i zvaničnici položiti cveće i proučiti Fatihu za poginule komorate.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.