ULAZAK U NATO UZROK RASKOLA U BIH! Otkazana sednica Predsedništva, Dodik poručio da neće NIKAD GLASATI za taj plan
Milorad Dodik, Foto: EPA/SZILARD KOSZTICSAK

nema dogovora

ULAZAK U NATO UZROK RASKOLA U BIH! Otkazana sednica Predsedništva, Dodik poručio da neće NIKAD GLASATI za taj plan

Po njegovim rečima, ovo je novi zastoj u BiH

Objavljeno:

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikada neće glasati za Godišnji nacionalni plan (ANP), koji znači aktiviranje MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO).

On je kazao da su se članovi Predsedništva BiH dogovorili da se sa dnevnog reda za danas zakazane redovne sednice skine glasanje o ANP-u, a potom je otkazana i vanredna sednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o imenovanju predsedavajućeg Saveta ministara.

Članovi Predsedništva BiH, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, dogovorili su se da otkažu obe današnje sednice, na kojima je trebalo da se glasa o Godišnjem nacionalnom prograu (ANP) za NATO i imenovanju mandatara za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Dodik je dodao da su se svi trudili da ostave otvorena vrata za novi dogovor, te da nisu želeli da dodje do preglasavanja.

- Da se glasalo o ANP-u, ja bih glasao protiv, a oni su (Željko Komšić i Šefik Džaferović) već rekli da bi u tom slučaju glasali protiv imenovanja Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara - rekao je Dodik novinarima.

Po njegovim rečima, ovo je novi zastoj u BiH.

- Nije fer da se realizacija Sporazuma tri lidera o formiranju vlasti na nivou BiH (SNSD, SDA i HDZ BIH) uslovljava ANP-om - kazao je Dodik.

On je naveo da je skidanje ANP-a sa dnevnog reda današnje sednice Predsedništva BiH rezultat jučerašnjeg sastanka predsedavajućeg Komšića s američkim i britanskim ambasadorima, da se, kako je ocenio, dodatno ne bi dizale tenzije u BiH.

Po rečima Dodika, predlagalo se da se Savet ministara BiH formira, a da predsedavajući Predsedništva BiH pošalje ANP u Brisel, što je za Dodika neprihvatljivo jer bi značilo aktiviranje MAP-a.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je, medjutim, rekao da je on predlagao da mandatar za Savet ministara BiH dostavi ANP u Brisel, a da, ako to on ne uradi, to učini predsedavajući Predsedništva BiH.

- Ovo nije kupovanje vremena, mi nećemo glasati za ANP. Treba formirati novi Savet ministara, koji će rešavati pitanja bitna za građane BiH - ocenio je Dodik.

On je rekao da Sporazum lidera SNSD, SDA i HDZ BIH važi do 5. septembra, ocenivši da u samom Sporazumu nema ANP-a, već da ga je Izetbegović u taj dokument dodatno ubacio po nalogu "odredjenih stranih struktura".

Po rečima Dodika, postoje ranije odluke institucija BiH u vezi s NATO intgracijom, ali to ne znači da treba donositi nove odluke koje će značiti ulazak BiH u NATO.

Predsedništvo BiH je 2009. godine, kada je predsedavajući bio Nebojša Radmanović, uputilo u sedište NATO zahtev za prijem BIH u taj vojni savez.

Posle 5. septembra, najavio je Dodik, ako Sporazum propadne, Narodna skupština RS odlučiće o merama koje će preduzeti.

- Mi želimo da RS u zajedničkim institucijama predstavljaju izborni pobednici na opštim izborima održanim u oktobru prošle godine - rekao je srpski član Predsedništva BiH.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.