OTKRIVEN STROGO POVERLJIVI TAJNI DOPIS IZ SREBRENICE: Kako su se vojnici Alije Izetbegovića snabdevali oružjem?
Vojnici u Srebrenici, Foto: Printscreen/Youtube/ RTRS vijesti

TOP SECRET

OTKRIVEN STROGO POVERLJIVI TAJNI DOPIS IZ SREBRENICE: Kako su se vojnici Alije Izetbegovića snabdevali oružjem?

Ovoliko sredstava nije dobilo Goražde, a s daleko manje sredstava branilo se Sarajevo 1992. i 1993. godine

Objavljeno:

Do 7. maja 1995. godine u Srebrenicu, koja je tada bila demilitarizovana zona, vazdušnim mostom koji je u to vreme predstavljen i kao isključivo humanitaran, za vojnikeArmije BiH dopremljena je značajna količina naoružanja, navodi se u poverljivom dopisu ratnog komandanta Armije BiH Rasima Delića u koji su uvid imale "Večernje novosti".

Kako se navodi u strogo poverljivom dopisu koji je Skupštini BiH 30. maja 1996. poslao tadašnji komandant Armije BiH, vojnicima je dopremljeno 374.982 komada metaka, 436 raznih bombi, 131 tromblon, 44 lansera, 292 lansera RPG7, 59 mina za ručni bacač, jedan raketni lanser od 107 mm, 28 raketa.

Kako se navodi u dopisu, vojnicima je putem vazdušnog mosta dopremljen i laser "crvena strela", 275 mina od 60mm, 24 zolje, 740 mina od 82 i 122mm.

Za svakodnevne potrebe i nagrade najboljim borcima u Srebrenicu je iz Sarajeva stiglo i 350.000 maraka, a za "fond šehida" 308.000 maraka.

Kako pišu "Novosti", Delić u dokumentu otkriva kako su se snabdevali borci Alije Izetbegovića u Srebrenici, koja je zvanično bila demilitarizovana i zaštićena zona UN.

- Ovoliko sredstava nije dobilo Goražde, a s daleko manje sredstava branilo se Sarajevo 1992. i 1993. godine - naveo je Delić u dokumentu.

Delić se u dopisu žali da su nelojalna borba za vlast i podele po tom osnovu, loš odnos MUP i Arnije BiH, ubistvo neistomišljenika i političkih protivnika, ratno profiterstvo, kriminal i loša organizacija odbrambenih snaga bili ozboljni unutrašnji razlozi koji su doveli do pada Srebrenice u julu 1995.

Kao "pozitivne rezultate" on pominje masakre nad Srbima 1992, ne samo u srebreničkom kraju, već i u celom Podrinju, od Skelana do Zvornika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.