NEKIMA ĆE UKOPATI SAMO ŠAKU KOSTIJU! Ostaci 33 žrtve Srebrenice biće pokopani sutra u Potočarima (FOTO)
Povorka sa posmrtnim ostacima žrtava Srebrenice juče je prošla kroz Sarajevo, Foto: Beta/Alma Pašić Delić

povorka

NEKIMA ĆE UKOPATI SAMO ŠAKU KOSTIJU! Ostaci 33 žrtve Srebrenice biće pokopani sutra u Potočarima (FOTO)

Ni jedan skeltni ostatak žrtava, koji će biti pokopani ove godine, nisu kompletni

Objavljeno:

Povorka sa posmrtnim ostacima, žrtava Srebrenice, juče je prošla kroz Sarajevo i dalje nastavila put prema Srebrenici, gde će 11. jula 2019. godine biti sahranjene 33 novoidentifikovane žrtve. Ove godine navršava se 24 godine od zločina koji se dogodio u ovom gradu u Bosni i Hercegovini.

Ni jedan skeletni ostatak žrtava, koji će biti pokopani ove godine, nisu kompletni. Neki od tabuta biće pokopani sa tek šakom kostiju koje su pronađene u masovnim grobnicama širom Bosne i Hercegovine.

Kamion koji prevozi posmrtne ostatke zaustavio se juče ispred zgrade Predsedništva BiH. Na tom mestu žrtvama se poklonilo nekoliko stotina građana Sarajeva, ali i različitih zvanica. Ova povorka kratko se zaustavila i na Markalama.

Među okupljenim građanima našli su se članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, američki ambasador u BiH Erik Nelson, kao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegova supruga Emine i drugi.

1 / 4 Foto: Beta/Alma Pašić Delić

Povorka je iz Sarajeva dalje nastavila prema Memorijalnom centra Potočari gde će se sutra u 11.00 časova klanjati đenaza i obaviti pokopavanje posmrtnih ostataka. Sve identifikovane žrtve poreklom su iz sela Slijeplje i Kamenica.

Na spomeniku u Memorijalnom centru Potočari nalaze se 8.372 nestale osobe, od čega su do danas ekshumirani posmrtni ostaci 7.119 žrtava. Među njima 102 nisu identifikovane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.