Zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH, apsurdno što to ne zanima strane diplomate
Teška situacija: Željka Cvijanović, Foto: Zorana Jevtić

zabrinuta

Zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH, apsurdno što to ne zanima strane diplomate

Ona je poručila da Srpska imamo pravo i legitimitet da formira rezervni sastav, što ima u svakoj zemlji članici EU

Objavljeno: 18:06h

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da veoma zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH.

Ona je naglasila i da je apsurdno što se tim pitanjem, kao i povratkom džihadista, ne bavi niko od stranih diplomata u BiH.

Cvijanovićeva je istakla da, nažalost, ti krugovi međunarodne zajednice zatvaraju oči na pretnju.

"Mi imamo jasan zakon u BiH - onaj koji ide na strana ratišta mora da bude strogo kažnjen, a imamo slučajeve ljudi koji su ratovali na strani terorista koji dobijaju blage kazne, kao da su išli da rade negde na bauštelu, a ne da ubijaju i terorišu ljude", rekla je Cvijanovićeva za "Večernji list", izdanje za BiH.

Ona je, prenosi Srna, podsetila da je svaki teroristički napad koji je izveden u svetu na neki način povezan sa BiH, bilo da je reč o oružju ili dokumentima i navela primere Njujorka i Madrida.

Cvijanovićeva je napomenula da je terorističkih napada bilo i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, a da je od nekoliko ambasadora zapadnih zemalja, kada ih je pitala šta misle o tim teroristima, dobila odgovor da, gledano prema postotku u odnosu na broj stanovnika, to nije veliki broj.

"Zamislite tako stupidan odgovor. Umesto da kažu kako ćemo zajednički da rešimo taj problem. Dovoljan je samo jedan takav da pobije stotine ljudi. A kad neko danas javno govori o tome, Bošnjaci ga napadnu. To je velika sramota, jer mi ne govorimo o narodu, već o teroristima koji nam svima mogu naneti zlo", rekla je Cvijanovićeva.

Predsednik RS je istakla i da je zabrinjava problem sa migrantima, jer osim bezbednosne, predstavljaju i zdravstvenu pretnju, a ovde nema uslova za njihovo zbrinjavanje.

Kada je reč o rezervenom sastavu policije Republike Srpske, Cvijanovićeva smatra da je Republici Srpskoj potreban rezervni sastav, jer je mnogo jeftiniji, a i baviće se elementarnim nepogodama da taj posao ne radi policija i drugi organi.

Ona je poručila da Srpska imamo pravo i legitimitet da formira rezervni sastav, što ima u svakoj zemlji članici EU.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.