UMRO DOKTOR IVAN BAGARIĆ: Iznenada mu otkazalo srce
Ivan Bagarić, Foto: Youtube printscreen

smrt lekara

UMRO DOKTOR IVAN BAGARIĆ: Iznenada mu otkazalo srce

Za vreme rata bio je komandant ratnog zdravstva (načelnik Glavnog sanitetskog stožera HVO-a)

Objavljeno:

U četvrtak u poslepodnevnim satima iznenada je, usled zatajenja srca, u 58. godini preminuo direktor Doma zdravlja Tomislavgrad doc. dr. Ivan Bagarić.

Bagarić je rođen u Mesihovini kod Tomislavgrada, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinu je završio na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je na temu ''Medicinska služba Hrvatkog veća odbrane kao model organizacije ratnog zdravstva'' na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Doktorirao je na temu ''Kvaliteta zdravstvene brige nakon primarne artroplastike kuka'' na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Bagarić se politički aktivirao u samom početku demokratskih promena (ranije nije bio politički angažiovan) pa je bio učesnik prvog sabora HDZ-a. Iste godine je na prvim slobodnim višestranačkim izborima izabran za zastupnika u Parlament BiH (Veće općina), a kasnije 1995. i u Parlament Ustavotvorne skupštine BiH.

Za vreme rata bio je komandant ratnog zdravstva (načelnik Glavnog sanitetskog stožera HVO-a).

Posebno se s kolegama dr. Ivanom Šarcem, dr. Radoslavom Juriljem, dr. Tonijem Kolakom, dr. Jadrankom Barišićem, dr. Tugomirom Gverićem, dr. Markom Radošem i drugima istaknuo u organizaciji ratnih bolnica širom BiH te humanitarnom radu kada je s prof. dr. Slobodanom Langom, Antom Damjanovićem i Brankom Čulom pokrenuo humanitarni konvoj "Beli put" za Srednju Bosnu, kada je dopremljena pomoć enklavi i narodu u Lašvanskoj dolini.

Bagarić je pokrenuo gradnju bolnice u Novoj Biloj.

Takođe, s Ivanom Šarcem, Slobodanom Langom, Andrijom Hebrangom, Jurajem Njavrom, Ivicom Kostovićem i drugima pokrenuo je osnivanje Medicinskog fakulteta u Mostaru i kasnije bio jedan od matičara fakulteta.

Godine 2003. izabran je u Hrvatski sabor, gde je obavljao dužnost poslanika u dva mandata (2003. - 2011.).

Njegovim zaslugama Vlada Republike Hrvatske u vreme Ive Sanadera izdvojila sredstva za dovršetak izgradnje glavne zgrade Univerzitetske kliničke bolnice u Mostaru te sredstva (300 miliona kuna) za izgradnju univerzitetskog kampusa u Mostaru. Bagarić je bio zaslužan i za potpisivanje međudržavnog sporazuma između RH i BiH kojim je rešen status stradalnika, poginulih, ranjenih i zarobljenih pripadnika HVO-a.

Kasnije je za vreme Vlade Jadranke Kosor pokrenuo donošenje Strategije i Zakona o odnosima RH i Hrvata izvan RH te Deklaracije o podršci hrvatskom narodu u BiH i BiH na putu u EU. Kao posledica spomenute strategije i zakona, organizovana je Državna kancelarija za Hrvate van RH (kao operativno telo Vlade RH) i Veće za Hrvate van RH (savetodavno telo Vlade RH).

Na parlamentarnim izborima 2011. nije ušao u Sabor, nakon čega je imenovan direktorom Doma zdravlja u Tomislavgradu, gde ga je i smrt zatekla.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.