DAN REPUBLIKE SRPSKE VIŠE NEĆE MOĆI DA BUDE 9. JANUAR: Ustavni sud BiH osporio je praznik
Obeležavanje Dana RS, Foto: Beta

neustavno

DAN REPUBLIKE SRPSKE VIŠE NEĆE MOĆI DA BUDE 9. JANUAR: Ustavni sud BiH osporio je praznik

Zahtev za ocenu ustavnosti Dana Republike Srpske podnelo je u januaru prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Veću naroda RS

Objavljeno:

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o Danu Republike Srpske, odnosno 9. januar kao Dan Republike Srpske, potvrđeno je za regionalnu N1 iz Ustavnog suda BiH.

- Ustavni sud je doneo odluku kada je reč o oceni ustavnosti. Radi se o datumu 9. januaru, i usvojio je njihov zahtev i proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu RS i poništio tu odredbu. Narednog dana ta će odredba prestati da važi -kazao je predsednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.

Zahtev za ocenu ustavnosti Dana Republike Srpske podnelo je u januaru prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Veću naroda RS.

Odluka Ustavnog suda BiH praktično znači da se 9. januar ubuduće ne može obeležavati kao Dan RS.

Na sajtu Ustavnog suda BiH objavljeno je da je usvojen zahtev devet delegata Veća naroda RS za ocenu ustavnosti člana 2 stav 1 Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi: "Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike".

Prema odluci suda, taj član nije u skladu sa pojedinim odredbama Ustava BiH, Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i pojedinim članovima Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud je saopštio da da se tom odlukom ne dovodi u pitanje postojanje praznika Dan RS niti se ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je 2015. godine doneo odluku prema kojoj je proslava Dana RS 9. januara neustavna jer je diskriminišuća po pripadnike građana koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada obeležavala i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan.

U RS je potom održan referendum na kome su građani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

Potom je RS ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

U hotelu Holidej in u Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike BiH usvojili su Deklaraciju u proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i od tada se 9. januar obeležava kao dan RS.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.