RAVNOGORSKI POKRET USKORO PRED SUDOM BIH: Četnički skup u Višegradu izazvao širenje rasne i verske mržnje
Četnički skup u Višegradu, Foto: Youtube printscreen

pokrenut postupak

RAVNOGORSKI POKRET USKORO PRED SUDOM BIH: Četnički skup u Višegradu izazvao širenje rasne i verske mržnje

Kako je saopštilo državno Tužilaštvo, prijave se odnose na kazneno delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje

Objavljeno:

Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet na osnovu prikupljenih medijskih natpisa i krivične prijave vlade sarajevskog kantona protiv Ravnogorskog pokreta zbog skupa koji je taj pokret organizovao u nedelju u Višegradu, na godišnjicu hapšenja Dragoljuba Draže Maihjlovića.

- Tužilaštvo BiH je na temelju medijskih napisa, kao i dostavljenih prijava formiralo predmet koji se odnosi na događaje, koji su se zbili u nedelju u Višegradu, odnosno u vezi sa okupljanjem i postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta - prenosi sajt Klix.ba.

Kako je saopštilo državno Tužilaštvo, prijave se odnose na kazneno delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145. KZ BiH.

- Predmet je dodeljen u rad Odeljenju 3 Tužilaštva BiH, a postupajući tužitelj, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama, preduzeće mere i radnje iz svoje nadležnosti - navodi se u saopštenju.

Vlada sarajevskog kantona saopštila je juče da je protiv Ravnogorskog pokreta podneta krivična prijava zbog skupa koji je taj pokret organizovao u nedelju Višegradu.

Krivičnu prijavu je potpisao premijer sarajevskog kantona Edin Forto, a ona je podneta i protiv nadležnih koji, kako se navodi, nisu preduzeli ništa da zabrane okupljanje Ravnogoraca.

Kako je preneo Radio Sarajevo, ovaj skup je prethodno bio najavljen, a iz vlade sarajevskog kantona tvrde da je reč o protivpravnom delovanju koje za posledicu, kako se tvrdi, ima uznemiravanje javnosti.

U tom kantonu kažu da je povod organizovanja skupa javno izazivanje i raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, a na osnovu čega postoje osnovi sumnje da su počinili krivično delo.

Krivična prijava je podneta i protiv više NN lica, zbog toga što su, kako se navodi, javno izvikivali parole i pevali pesme koje sadrže ozbiljne pretnje po život ili tela osoba druge nacionalnosti.

Krivična prijava je, kako se navodi, podneta i protiv više NN lica, odgovornih za propust i nepreduzimanje propisanih mera i radnji za sprečavanje ovog skupa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.