UMRO ČOVEK KOJI JE KROJIO SUDBINU SRBA
Pedi Ešdaun izgubio poslednju bitku, Foto: Klix.ba

tuga!

UMRO ČOVEK KOJI JE KROJIO SUDBINU SRBA

Postao je vitez 2000. godine, a 2001. godine, nakon što je napustio Dom naroda, proglašen je i doživotnim članom Doma lordova

Objavljeno: 21:48h

Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown preminuo je danas u 77. godini nakon što mu je prošlog meseca dijagnostikovan ozbiljan oblik raka mokraćne bešike.

Ashdown je slovio za veoma visokog predstavnika u našoj zemlji pa je pokrenuo mnoge reforme u BiH, a ostao je poznat po tome je što je smenio najveći broj zvaničnika, mahom iz RS-a, koji su kršili Dejtonski sporazum. Ashdown je podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, a postao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine. Tu funkciju je obavljao do 30. maja 2006. godine.

On je pre nekoliko meseci, zajedno sa bivšim visokim predstavnicima Carlom Bildtom i Christianom Schwarz Schillingom, uputio pismo visokoj predstavnici za spoljne poslove i sigurnost Evropske unije Federici Mogherini povodom sve češće najave "prekrajanja granica" na Balkanu. On je u jednom intervju kazao da je BiH napustio šest meseci prerano, pa da je za vreme svog mandata sigurno pravio i greške. "Ako kao stranac s velikim vlastima dođete u tako kompleksnu zemlju kao što je BiH, naravno da ćete napraviti greške. Uveliko su mi pomagali i vodili me prijatelji među bosanskim narodom, kojeg zaista volim, i političarima koji su bili uz mene, a to su Dragan Čavić, Adnan Terzić i donekle Mladen Ivanić. Oni su me vodili i prihvaćali su greške koje sam pravio. Da li sam pravio greške? Da. Verujem da sam napustio Bosnu šest meseci prerano. Verujem da smo policijsku reformu doveli do tačke s koje je morala ići naprijed, verovao sam da se postignuto ne može poništiti, ali nisam bio u pravu. Nažalost, verujem da je to bio početak poništavanja institucija koje smo imali. Krivim sebe za to, ali krivim i međunarodnu zajednicu jer nije nastavila taj proces". Jeremy John Durham Ashdown, poznat kao Paddy Ashdown, bio je britanski političar koji je bio bio lider liberalnih demokrata od 1988. do 1999. Ashdownova titula je barun Ashdown od Nortona pod Hamdonom, bio je član Tajnog veća Velike Britanije i vitez Britanskog Carstva. Postao je vitez 2000. godine, a 2001. godine, nakon što je napustio Dom naroda, proglašen je i doživotnim članom Doma lordova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.