SMANJITE BRZINU, ŠIŠMIŠI U LETU! U Bosni osvanuo nesvakidašnji saobraćajni znak!
Nesvakidašnji znak, Foto: Centar za krš i speleologiju

žele da ih zaštite

SMANJITE BRZINU, ŠIŠMIŠI U LETU! U Bosni osvanuo nesvakidašnji saobraćajni znak!

Nova svetla i asfalt doprineli su da se vozila kreću neuporedivo brže, što životinjama daje malo prilike da izbegnu kobni susret

Objavljeno:

U Bosni i Hercegovini, na saobraćajnim znacima kojima se vozači upozoravaju da uspore sada se nalaze i šišmiši.

Organizacija Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva postavila je kod pećine Ponikva, u blizini Vareša i Olova, severno od Sarajeva, jedinstveni saobraćajni znak jer jedino na ovom mestu u Bosni i Hercegovini žive dve retke vrste šišmiša.

- Zabeležili smo dva stradanja šišmiša za koje znamo - a to znači da ih ima mnogo više jer smo se mi zatekli u trenutku samo ova dva. Inače njihove leševe pokupe kune, lisice, i njihov broj je mnogo veći - kaže za BBC na srpskom Jasminko Mulaomerović iz Centra za krš.

Posebno ih je ugrozila - modernizacija tunela.

Nova svetla i asfalt doprineli su da se vozila kreću neuporedivo brže, što životinjama daje malo prilike da izbegnu kobni susret.

- Na nekim mestima, tunel u pećini je toliki da bukvalno samo šleper može da prođe - šišmiš koji izlazi iz svojih kanala nema šanse da ga izbegne.

Mulaomerović kaže da je pećina Ponikva posebna i po činjenici da je jedna od pet na svetu kroz koju čitavom dužinom prolazi tunel.

Tunel koji nastanjuju šišmiši
Tunel koji nastanjuju šišmiši foto: Centar za krš i speleologiju

Jasminko Mulaomerović, inače doktor karstologije, kaže da su šišmiši najvažniji regulatori štetnih insekata u prirodi.

- Oni se hrane isključivo štetnim vrstama noćnih insekata, među kojima ima onih koji su štetni i za biljke i za ljude. Računa se da od 2 do 3 hiljade štetnih insekata jedan šišmiš pojede za noć.

On dodaje da su pojedine zemlje, renoviranjem čitavih gradskih četvrti, stvorile problem zatvarajući sve rupe gde se šišmiši mogu sakriti.

- Sada je u Evropskoj uniji uveden standard da svaka zgrada mora imati elemente za sklanjanje šišmiša i gnežđenje lastavica.

Zbog toga, i aktivisti u Bosni i Hercegovini rade na staništima šišmiša.

Planiraju da jedan stari nemački bunker pretvore u kućicu za šišmiše jer su u drugim zemljama primetili da se na njivama može koristiti i do 30 odsto manje pesticida, ako su šišmiši u blizini.

- Oni su naše najkorisnije komšije - a mi o njima imamo uglavnom predrasude - zaključuje Mulaomerović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.