OVAJ SRBIN DOBROVOLJNO SE PREDAO ZA ZLOČINE POČINJENE U SREBRENICI: Taj slučaj nije zabeležen ni na hrvatskoj, ni na muslimanskoj strani! (FOTO)
Foto: AP

srebrenica

OVAJ SRBIN DOBROVOLJNO SE PREDAO ZA ZLOČINE POČINJENE U SREBRENICI: Taj slučaj nije zabeležen ni na hrvatskoj, ni na muslimanskoj strani! (FOTO)

On se predao u bazi SFORA - a u Ramićima kod Banja Luke zvaničnicima Haškog tribunala za ratne zločine

Objavljeno:

Potpukovnik Vojske Republike Srpske, Dragan Jokić, na današnji dan 2001. godine dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine koji ga je osumnjičio za ratne zločine počinjene nad muslimanima u Srebrenici u julu 1995. godine. Ovim delom upisao se među retke koji su se predali za ratni zločin. Taj slučaj nije zabiležen ni na muslimanskoj ni na hrvatskoj strani, a kada su u pitanju zločini počinjeni u Srebrenici.

On se predao u bazi SFORA - a u Ramićima kod Banja Luke zvaničnicima Haškog tribunala za ratne zločine. Obavljao je funkciju načelnika inžinjerije 5. korpusa VRS, a Tribunalu se predao u prisustvu svog advokata Krstana Simića.

foto: sense-agency.com

Tim povodom, oglasio se tadašnji ministar odbrane RS Slobodan Bilić objašnjavajući kako je Vlada RS posedovala zapečaćenu optužnicu protiv potpukovnika Jokića. Tada je naglasio i kako je ta ista optužnica otpečaćena na sednici Vlade od strane tadašnjeg premijera Mladena Ivanića.

foto: sense-agency.com

- Vlada RS sa naklonošću gleda na ovakav postupak potpukovnika Jokića jer je čin njegove predaje onemogućio još jedno kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN, međunarodnih sporazuma, pa i samog Dejtonskog sporazuma koji regulišu rad Međunarodnog suda u Hagu, kao i saradnju sa Haškim tribunalom - rekao je Bilć tada na konferenciji za novinare.

Podsetimo, Jokić je tokom rata u činu kapetana obavljao dužnost načelnika inžinjerije Zvorničke brigade VRS, što ga dovodi u vezu sa ratnim zločinima počinjenim nad civilima iz Srebrenice tokom jula 1995. godine, nakon sto su Srbi zauzeli tu muslimansku enklavu u istočnoj Bosni.

Bonus video:

Espreso intervju - Miloš Jovanović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.