KOMEMORACIJA U POTOČARIMA: Žrtvama Srebrenice iz Srbije se ove godine poklanja samo Čeda Jovanović (FOTO)
Foto: Beta / Almir Razić

OBELEŽAVANJE ZLOČINA

KOMEMORACIJA U POTOČARIMA: Žrtvama Srebrenice iz Srbije se ove godine poklanja samo Čeda Jovanović (FOTO)

Komemoraciji prisustvuje i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović, lider srpske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, kao i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedaić

Objavljeno: 14:31h

Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru u Potočarima, počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice srebreničkog masakra Nermin Alivuković rekao je da je Srebrenica postala planetarni simbol genocida.

- Srebrenica je postala planetarni simbol genocida. Znamo ko ga je počinio i da su osuđeni. Srebreničke žrtve su naša vodilja da se genocid nikada, nikome i nigde više ne ponovi - kazao je Alivuković.

Verski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović.

- Gospodaru naš, ujedini naša srcu u veri i ljubavi. Molimo te da majčina suza bude molitva i da se više nikome ne ponovo Srebrenica - kazao je Kavazović.

Do sada je u groblju Memorijalnog centra u Potočarima sahranjeno 6.610 srebreničkih žrtava.

U Potočare je danas stiglo više hiljada ljudi, zvaničnika BiH i predstavnika diplomatskog kora na komemorativni skup povodom 23. godine od genocida u Srebrenici.

Glumac Rijad Gvozden govorio je delove iz romana "Derviš i smrt", a izveden je i "Srebrenički inferno".

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je naslednik Haškog tribunala, sudija Teodor Meron rekao je da lekcije Srebrenice ne smeju da bude nikada zaboravljene i da svako treba da učini sve što može da "proširi svetlo istine i odupre se mraku neznanja i poricanja".

Komemoraciji prisustvuju zvaničnici BiH, sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem na čelu, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, šef delegacije Evropske komisije u BiH lars Gunar-Vigemark, predstavnici diplomatskog kora u BiH, kao i nekoliko hiljada građana.

Čedomir Jovanović u Srebrenici
Čedomir Jovanović u Srebrenici foto: Beta / Almir Razić

Komemoraciji prisustvuje i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović, lider srpske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, kao i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedaić.

Reagovale su nekoliko javnih ličnosti i stanaka iz Srbije, izrazivši svoje žaljenje.

Među identifikovanim žrtvama koje će biti sahranjene ove godine su i četvorica maloletnika.

Skup u Potočarima obezbedjuje policija RS u saradnji sa ostalim bezbednosnim agencijama u BiH.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.