Šešeljevci su nam rekli da su Arkanovci loši i da ubijaju! Reči zaštićenog svedoka potresle Hag!
Stanišić i Simatović u sudnici, Foto: Fonet

haška saga

Šešeljevci su nam rekli da su Arkanovci loši i da ubijaju! Reči zaštićenog svedoka potresle Hag!

Tadašnji visoki zvaničnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Stanišić i operativac te službe Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BiH, 1992-95.

Objavljeno: 14:39h

Zaštićena svedokinja RFJ-019 opisala je danas, na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, ubistvo muslimanskih muškaraca u Zvorniku koje su u aprilu 1992. počinili srpski paravojnici za koje je čula da su bili pod komandom Željka Ražnatovića Arkana. Tadašnji visoki zvaničnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Stanišić i operativac te službe Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BiH, 1992-95. Po optužnici, Srpska dobrovoljačka garda pod komandom Ražnatovića-Arkana bila je jedinica SDB Srbije. Svedokinja, koja je muslimanske nacionalnosti, izjavila je da se 9. aprila 1992. zajedno s drugim civilima krila u podrumu jedne stambene zgrade u Zvorniku. Čuli su eksploziju spolja, a zatim su u podrum ušli srpski vojnici sa maskama na licima, navela je RFJ-019 u pisanoj izjavi čiji je sažetak u sudnici pročitala tužiteljka.

Maskirani vojnici izveli su potom iz podruma sve muškarce, dok su po žene i decu došli drugi uniformisani Srbi koji nisu imali maske na licima. Kada se našla napolju, svedokinja je, zajedno s drugim ženama, sprovedena pored muškaraca izvedenih iz podruma koji su bili postrojeni uza zid. Nedugo zatim, RFJ-019 je, kako je izjavila, iza sebe začula pucnjeve. Žene i deca sprovedeni su u lokalnu biblioteku gde su im čuvari "rekli da su šešeljevci i da su oni dobri, a da su oni koji ubijaju - arkanovci", posvedočila je RFJ-019. Svedokinja je u biblioteci videla Ražnatovića, a zatim su ona i druge žene i deca autobusima prebačeni u Karakaj i, potom, u Banju Koviljaču u Srbiji. Kada se nedugo zatim vratila u Zvornik, RFJ-019 je na mestu gde su bili postrojeni muškarci izvedeni iz podruma videla krv. Te muškarce nikada više nije videla žive.

Iz iskaza svedokinje, koji je većim delom protekao iza zatvorenih vrata, nije bilo jasno da li je medju tim muškarcima bilo članova njene porodice.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.