Uhapsili trojicu SRBA: Terete ih za GENOCID U SREBRENICI!
Foto: pixabay.com

likvidirano najmanje trideset civila

Uhapsili trojicu SRBA: Terete ih za GENOCID U SREBRENICI!

Kosorića i Tešića tužiteljstvo tereti za genocid, a Garića za zločin protiv čovečnosti

Objavljeno:

S područja vlaseničke opštine tokom rata prognano je celokupno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti. Ubijeno je više od 1700 civila, a za posmrtnim ostacima oko 500 žrtava još uvek se traga.

DELILA PRAVDU MEĐU 3-GODIŠNJACIMA: Policija traga za ženom koja je u igraonici NAPALA TUĐE DETE! (VIDEO)

Bivši visoki činovnik vojske bosanskih Srba i još dvojica pripadnika te vojske uhapšeni su u sredu po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ih tereti za genocid u Srebrenici i za etničke progone bošnjačkog stanovništva u drugim delovima istočne Bosne.

Iz državnog tužiteljstva u Sarajevu potvrđeno je kako su u Han Pijesku i Vlasenici u jutarnjim satima uhapšeni Mile Kosorić (64), rati zapovednik Vlaseničke brigade vojske Republike Srpske, Rade Garić (43) koji je u toj brigadi bio zapovednik interventnog voda i Momčilo Tešić (54), bivši vojni policajac.

Protiv njih se vodi istraga zbog učestvovanja u ubistvu veće skupine Bošnjaka iz Srebrenice. U mestu kod Vlasenice iz konvoja u kom su bili civili koji su napuštali Srebrenicu nakon pada enklave 1995. godine pripadnici brigade kojom je zapovedao Kosorić izdvojili su veću skupinu ljudi koje su potom streljali. Na taj je način likvidirano je najmanje trideset civila.

Tela ubijenih nakon rata pronađena su u masovnoj grobnici kod sela Mršići.

Protiv Garića dodatna istraga se vodi i zbog ratnih zločina počinjenih u razdoblju od 1992. do 1995. godine na području Vlasenice, a reč je o ubistvim , zlostavljanima i silovanjima što su ih nad bošnjačkim civilima počinili pripadnici vojske bosanskih Srba.

Kosorića i Tešića tužiteljstvo tereti za genocid, a Garića za zločin protiv čovečnosti.

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.