OD NJEGOVE ISPOVESTI LEDI SE KRV U ŽILAMA: Ubili preko 60 SRBA, žene SILOVALI I KLALI, među njima bile i DEVOJČICE
Alija Selimagić, Foto: Printscreen/Tiktok/Zabranjenikanal

BIH

OD NJEGOVE ISPOVESTI LEDI SE KRV U ŽILAMA: Ubili preko 60 SRBA, žene SILOVALI I KLALI, među njima bile i DEVOJČICE

Prilikom upada u selo zaklano je 66 Srba.

Objavljeno: 18:12h

Koljač i monstrum Alija Selimagić govorio je u kameru o masakru kojeg je sa ostalim pripadnicima tzv. Armije BiH počinio u selu Kostreš u Derventi za vreme okupacije Posavine 1992. godine.

Prilikom upada u selo zaklano je 66 Srba. Ubijena su četiri člana porodice Zorić, tri člana porodice Stanić, po dva člana porodica Mitrić, Gojković, Ivić, Pavić, Mišić i Đurić, po jedan član porodice Vasić i Lazić. Pored njih zaklano je još 20 muškaraca, 15 žena i 10 dece.

- Milanu Mitriću smo stavili ruku na usta da ne viče, a onda smo ga zaklali - rekao je Selimagić.

Na pitanje da li su ostali Srbi koji su bili na groblju gledali to, monstrum je odgovorio:

- Bilo ih je više. Bilo je žena i dece. Posmatrali su sve to.

Kako se zvao prvi Srbin koga ste na groblju zaklali?

- Milan Mitrić. Imao je tri ćerke i one su silovane. Jedna je imala 12 godina, nju je silovao Behir Hodžić. Drugu devojčicu od 13 godina je silovao Enes Havić, a treću, koja je imala 14 godina, nju sam silovao ja. Dok su bile silovane, njihova majka je bila tu i posmatrala. Celo vreme su vrištale. Zaklali smo ih nakon silovanja. Stavili smo im ruku na usta pa ih zaklali nožem. Mujčin Sead, Enes Havić, Bećir Hodžić zaklali su ostale Srbe. Bilo je negde između 60 i 70 duša, ne mogu da setim - rekao je Selimagić.

Predsednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac rekao je Srni, a preneo mondo.ba, da je Tužilaštvo BiH skrajnulo predmet o zločinima nad Srbima na području Broda i Dervente, te da su u opštini Derventa za vreme okupacije hrvatsko-muslimanskih snaga postojala dva logora i nekoliko privatnih zatvora kroz koji je prošlo hiljade Srba.

- Haški tribunal je primio 2001. godine našu kompletnu dokumentaciju Broda i Dervente, a 2006. godine sam ih pitao šta je sa tim predmetom, da bi Haški tribunal 2006. godine taj predmet poslao Tužilaštvu BiH - naveo je Grabovac.

Više od tri decenije nije podignuta optužnica za masakr Srba u selu Kostreš u opštini Derventi, iako je Alija Selimagić priznao teške zločine.

Bonus video:

49:46

USIJANJE 21.05.2024

(Espreso/Kurir/ATVBL/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.