OVA KUĆA POSTOJI SAMO ZBOG INATA! Zanimljiva priča o kući zbog koje GRADSKA VIJEĆNICA zamalo nije napravljena
Vijećnica, Foto: Privatna Arhiva/Teodora Škobo

bih

OVA KUĆA POSTOJI SAMO ZBOG INATA! Zanimljiva priča o kući zbog koje GRADSKA VIJEĆNICA zamalo nije napravljena

Zanimljiva priča o kući i restoranu koja i dalje postoji samo zbog - inata

Objavljeno:

Na samom ulazu u restoran stoji natpis "Bila sam na onoj strani, ali pređoh 'vamo, iz inata" i ovo je istinita priča.

Naime, kuća restoran u Sarajevu nije se uvek nalazio na drugoj strani Miljacke, već je imao drugu lokaciju. Nalazio se tačno prekoputa, gde danas leži gradska Vijećnica, i smatra se da je objekat izgrađen između 1892. i 1893. godine.

Sve ovo se dešava u vreme kada je Austrougarska došla na vlast, pa pokrenula izgradnju mnogih značajnih delova Sarajeva, uključujući i gradsku Vijećnicu.

Austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini planirale su da sruše restoran i kuću izvesnog Benderije, starosedeoca Sarajeva, ali on to nije hteo ni da čuje - on nije dozvolio da se njegova kuća ruši iz bilo kog razlog.

Međutim, nakon dugog pregovora, prihvatio je da njegovu kuću prenesu na derugu stranu Miljacke, ali pod dva uslova - da mu isplate pozamašnu sumu u dukatima i da kuću prenesu na drugu stranu - ciglu po ciglu. Zbog toga se i govori kako je ova "Inat kuća" pravi dokaz "bosanske tvrdoglavosti".

Kuća je nakon prenošenja izmenila vlasnike, a objekat je trenutno pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturnoistorijskog nasleđa, a i u njoj se nalazi tradicionalni restoran Bosanske kuhinje koji je velika turistička atrakcija.

Bonus video:

55:19

REDAKCIJA 14.05.2024. 1. DEO

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.