4 DECENIJE OD OLIMPIJSKIH IGARA U SARAJEVU KOJE SE PAMTE KAO JEDNE OD NAJLEPŠIH: Cela JUGA je bila PONOSNA (VIDEO)
Olimpijske igre u Sarajevu, Foto: Profimedia

godišnjica

4 DECENIJE OD OLIMPIJSKIH IGARA U SARAJEVU KOJE SE PAMTE KAO JEDNE OD NAJLEPŠIH: Cela JUGA je bila PONOSNA (VIDEO)

Februar 2024 označiće tačno četiri decenije od prvih (i jedinih) zimsikih olimpijskih igara održanih u Sarajevu

Objavljeno:

8. februara 1984 godine u Sarajevu počele su Zimske olimpijske igre i time je Sarajevo postalo najmanji grad u kome su se održale ZOI do tad. Trajale su do 19. februara i pamte se kao jedne od najlepših u istoriji.

Zašto je ovo toliko važno?

Prvo i najvažnije, bio je to pravi ponos za Jugoslaviju, a Sarajevo je postao epicentar dešavanja tokom tog perioda.

Jugoslavija
Jugoslavijafoto: Profimedia

Mnoge poznate ličnosti su došle u Sarajevo da prate Olimpijske igre, a jedan od njih bio je i jedan od najvećih glumaca svih vremena Kirk Daglas. Ne samo što je pratio Olimpijske igre, nego je i razlog što se nekoliko lokala zatvorilo.

Naime, jedan "pametnjaković" ne znajući o kome se radi, hteo je da ga opkljačka, te je naplatio račun 10 puta veći nego što je trebalo, a ovog incidenta prisetio se i Goran Bregović:

"Neki mangup se setio da zezne Kirk Daglasa i naplatio mu 100 dolara za ćevape. Odmah nakon toga restoran "Una" je zatvoren jer niko nije hteo da ulazi u njega."

Upravo na tim olimpijskim grama Jure Franko je osvojio srebrnu medalju u veleslalomu, što je bilo prva medalja Jugoslavije na Zimskim olimpijskim igrama.

Priča se da je to bila veoma blaga zima, te da je sneg pao baš kad je trebalo, kao jedna prava legenda tog grada.

Šezdeset hiljda ljudi na stadionu Koševo okupilo se da prisustvuje paljenju baklje, koju je nosilo 1600 ljudi, a poslednja je bila klizačica Sanda Dubravčić. Plamen je prenesen na Trebević, simbol Sarajeva, što je bio jedinstven i emotivan trenutak za sve.

Sarajevo
foto: Profimedia

Maskota - Vučko je bila najpopularnija ličnost, posećivala sve emisije, a jedinstveni logo OI bio je snežni kristal sa srcem u sredini, simbol igara, mira i harmonije.

Iza glasa najpopularnije maskote, stajao je niko drugi do najpopularniji pevač tog vremena - Zdravko Čolić:

"To mi je jedna od lepših uspomena, od koje je prošlo više od tri decenije. Kada je počela Olimpijada, kompozitor Nikola Borota me je pozvao i rekao da bi trebalo neko ko će pozajmiti glas špici, kada maskota Vučko skija po planinama."

Lokacije su bile na planini Bjelašnica (alpsko skijanje za muškarce), Jahorina (alpsko skijanje za žene), Igman (nordijske discipline i ski skokovi) i Trebević (bob), te na lokacijama u gradu: Olimpijski stadion Koševo, Olimpijski kompleks Zetra, Kulturno-sportski i sajamski centar Skenderija.

Organizacija ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda bila je ostvarena od prodaje prava na TV prenos.

Ono što je obeležilo ove olimpijske igre je prijateljska atmosfera među takmičarima, ali i u narodu, gde postoje i priče da su taksisti besplatno vozili strance kako bi im pokazali pravi duh Sarajeva.

Važno je napomenuti i značaj za ahitekturu Sarajeva. Izgrađeno je mnoštvo objekata, nove staze i sportske infrastrukture.

Bonus video:

00:39

Zelene Zimske olimpijske igre: Održivo korišćenje stadiona

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.