"GORE IMA SNEGA, MEDVEDA, VUKOVA": Britanac otišao u Bosnu, a onda ostao u NEVERICI, nije očekivao...
Planina, Foto: RINA

putovanja

"GORE IMA SNEGA, MEDVEDA, VUKOVA": Britanac otišao u Bosnu, a onda ostao u NEVERICI, nije očekivao...

Britanskog novinara oduševio je najviši ski centar u Bosni i Hercegovini, kao i glavni grad

Objavljeno:

Novinar Daily Mail-a Džon Gimlet posetio je sa porodicom najviši ski centar u Bosni i Hercegovini – Bjelašnicu i ostao je zatečen time da karta i iznajmljivanje skija košta manje od 20 funti (oko 23 evra), ali prvenstveno doživljajem koji se nudi. U tekstu je izneo svoje impresije sa ove zimske avanture koja je pokrila dve varijante zimskog odmora.

Kako je na početku naveo, njegova žena i ćerka su „lude sa snegom“ dok on više voli da istražuje gradove i posećuje barove. Ove godine, napravili su kompromis, te su za zimski odmor izabrali BIH, a boravak tamo su raspodelili između Sarajeva i planina.

On je priznao da se odmah zaljubio u Sarajevo, jer se po njemu nigde ne oseća takav miks kultura sveta.

Sarajevo
Sarajevofoto: Profimedia

U jednom trenutku ste u katedrali, sledećeg ste na pijaci ili u sinagogi, ili jedete tortu, u bečkom stilu. Ne možete čak ni da budete sigurni u kojoj ste eri“, navodi, a posebno mu je bio zanimljiv Brusa Bezistan. Razumeo je da „hrana čini veliki deo života Sarajlija“ i svakog dana uživao u ukusima ćevapa, sarmi i zeljanice.

Drugi deo odmora proveli su na Bjelašnici i mada mu je bilo žao što napušta Sarajevo, bio je oduševljen Dinarskim Alpima, za koje dosad nije ni čuo.

Tamo gore ima dosta snega, da ne spominjemo medvede, vukove, poluizgubljena sela i, začudo, najviše ljude na svetu sa prosečnom visinom od preko 1,80 m“, primetio je.

Bjelašnica, kaže, ima „vau efekat“ čak i na najiskusnijeg skijaša, saznao je da su se tamo održavale Zimske olimpijske igre, a pet glavnih staza opisao kao „veličanstveno strme“.

Na drugim mestima biste platili čitavo bogatstvo za ovakvo ludilo. Ali, ovde skijanje (skije i ski pass) košta manje od 20 funti“, napominje.

Bili su smešteni u hotelu u steni, a sa obronaka planine mogli su da vide daleke tvrđave, druga zimovališta i Sarajevo.

Za poluskijaše kao što smo mi, savršeno je: uvek spektakularno, uzbudljivo neobično – i sa velikodušnom dozom bosanskog šarma“, piše u tekstu za Daily Mail.

Bonus video:

00:42

Šerbedžija stigao u Sarajevo

(Espreso/ Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.