SUD U GRADAČCU RANIJE DONOSIO MERE BEZ DOKAZA, A U NIZAMINOM SLUČAJU NIJE? MUP se oglasio sa NOVIM TVRDNJAMA
Ubijena Nizama Hećimović, Foto: Youtube/Avaz TV, Facebook

novi detalji

SUD U GRADAČCU RANIJE DONOSIO MERE BEZ DOKAZA, A U NIZAMINOM SLUČAJU NIJE? MUP se oglasio sa NOVIM TVRDNJAMA

Navode kako je ovaj događaj izazvao uznemirenost i interesovanje javnosti

Objavljeno: 10:35h

MUP TK se danas oglasio o trostrukom ubistvu u Gradačcu, koje je potreslo čitav region.

"U vezi tragičnog događaja koji se desio u Gradačcu dana 11. avgusta 2023. godine, u kome su smrtno stradala tri lica i tri lica ranjena, Uprava policije MUP-a TK po nalogu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva TK-a obavlja obimne operativne istražne radnje radi prikupljanja dokaza i utvrđivanja svih relevantnih činjenica s ciljem rasvetljavanja okolnosti pod kojima se ovaj događaj desio", navodi se u saopštenju.

Navode kako je ovaj događaj izazvao uznemirenost i interesovanje javnosti, da je u medijima objavljeno niz netačnih, neproverenih i senzacionalističkih informacija u vezi čega je zaprimljen veliki broj upita i zahteva, ali da radi obima posla i hitnosti za preduzimanjem određenih radnji Uprava policija “ne može i nije u mogućnosti odmah da odgovori”.

gradačac, Nermin Sulejmanović
foto: AP Photo Armin Durgut, Printscreen/Instagram/iron_bb24

"Iz navedenih razloga, u ovoj fazi istrage koja se sprovodi i koja treba da da odgovore na sva sporna pitanja u ovom predmetnom događaju, nije jasno ni prihvatljivo održavanje press konferencije organizovane od strane Opštinskog suda u Gradačcu, na kojoj je komentarisana sudska odluka, odnosno rešenje Opštinskog suda Gradačac, kojim je odbačen Zahtev za izricanje zaštitne mere koji je podnela PU Gradačac, a koji su u vezi sa tragičnim događajem.

U pogledu navoda koji su istaknuti na press konferenciji, uz uvažavanje principa da se sudske odluke ne komentarišu već sprovode, Uprava policije ne želi i neće da se upušta u diskusije, već ističe da će se tokom istrage u cilju rasvetljavanja svih okolnosti koje su prethodile i odnose se na tragični događaj izvršiti i analiza postupanja svih institucija u vezi sa prijavljenim nasiljem u porodici, te će se na osnovu tako prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica izvršiti ocena njihovog postupanja.

U cilju objektivnog informisanja javnosti, ovom prilikom skrećemo pažnju na odredbe člana 7. stav 1), Zakona o zaštiti nasilja u porodici (“Službene novine FBiH” broj 20/13 i 75/21), u kome je propisano da postoji nasilje u porodici ukoliko postoje osnove sumnje (minimum sumnje) da su pored ostalih učinjene radnje kojim član porodice nanosi fizičku, psihičku bol ili patnju kao i pretnje koje izazivaju strah od fizičkog, psihičkog nasilja kod drugog člana porodice.

U stavu 2, istog člana propisano je da radnje nasilja u porodici ili pretnje tim radnjama, u smislu stava 1. ovog člana, su pored ostalog: svaka primena fizičke sile, svako postupanje jednog člana porodice koje može prouzrokovati ili izazvati opasnost da će prouzrokovati fizičku bol ili patnju, prouzrokovanje straha, fizički napad člana porodice na drugog člana porodice, bez obzira na to da li je nastupila fizička povreda ili nije… Dakle, iz navedenih zakonskih odredbi kojim je definisan pojam nasilja u porodici, jasno proizilazi da se u smislu ovog zakona smatra da nasilje postoji ukoliko postoji osnov sumnje da su učinjene opisane radnje ili čak pretnje tim radnjama. Principi zaštite od nasilja u porodici, podrazumevaju da se primenjuju u svim slučajevima radi osiguranja najefikasnije zaštite za žrtve nasilja u porodici", navodi se u saopštenju.

Nizama Hećimović, Nevzeta Hećimović, Nermin Sulejmanović, Gradačac
foto: Facebook

Ističu da je “shodno tome, PU Gradačac u okviru svojih ovlaštenja i obaveza propisanih ovim i drugim zakonima nakon što je nesporno utvrđeno postojanje osnova sumnje, da su od strane nasilnog lica preduzete radnje fizičkog napada na žrtvu nasilja, nadležnom Sudu podnela Zahtev za izricanje zaštitne mjere “Zabrana uznemiravanja i uhođenja lica izloženih nasilju” i “Zabrana približavanja žrtvi nasilja”, u kome je opisan osnov sumnje koji je jasno proizilazio iz sadržaja same prijave, a svoju potvrdu je imao i u činjenici da su od strane policijskih službenika neposrednim opažanjem uočene tjelesne povrede koje je žrtva nasilja imala na sebi prilikom podnošenja prijave”.

"Međutim, i pored ovako istaknutih činjenica Sud je odredbu člana 19, stav 4, navedenog zakona kojom je propisano da prilikom izricanja zaštitne mere nadležni sud nije ograničen posebnim formalnim dokaznim pravilima radi utvrđivanja činjenica o izvršenju radnji nasilja iz člana 7. ovog zakona, kao i posledicama koje su nastupile, u konkretnom slučaju primenio na način da je utvrdio da ne postoji ni minimum dokazne građe na osnovu koje bi mogao utvrditi postojanje radnje nasilja u porodici i predmetni zahtev odbacio.

Da je neosnovana ovako donesena odluka suda ukazuje i činjenica da je PU Gradačac u periodu od 01.01.2023 do 31.07.2023.godine, postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u porodici, Opštinskom sudu u Gradačcu podnela ukupno 5 Zahteva za izricanje 16 zaštitnih mera prema 9 lica, koji su od strane Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mere su izrečene.

Analizom navedenih zahteva utvrđeno je da su sve zaštitne mere do sada izrečene na osnovu istog obima dokaza, što znači da su Sudu uz zahteve kao dokaz za postojanje osnova sumnje da je učinjena radnja nasilja u porodici ili pretnja tim radnjama dostavljene službene zabeleške policijskih službenika i izjave žrtava nasilja, bez medicinske dokumentacije, izvoda iz kaznenih evidencija, svedoka ili drugih dokaza.

Iz svih napred navedenih razloga se može zaključiti da ovako neobjektivno informisanje javnosti i iznošenje neargumentovanih obrazloženja stvara pritisak u medijima na Upravu policije i njen rad, što otežava dalje sprovođenje ove istrage.

Rad Uprave policije može biti izložen kritici jer se na taj način procenjuje i vrednuje rad institucija u demokratskom društvu, ali ta kritika mora biti pravno osnovana i argumentovana, pri čemu je zanemarena činjenica da postoje zakonski mehanizmi kojima je propisano ko vrši nadzor nad radom policijskih službenika i sudija i ocenama njihovih kompetentnosti da primjenjuju zakon, odnosno svoja ovlaštenja i obaveze", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video:

05:50

PLANIRAO JE UBISTVO JER MU SE SVE TALOŽILO! Petričković o jezivom trosturkom ubici iz Gradačca: INICIJALNA KAPISLA JE PRORADILA

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.