"ŠTA SMO DRUGO MOGLI DA OČEKUJEMO?": Poznati meteorolog objasnio sve o "OLUJI NAD OLUJAMA", evo šta se DOGODILO
Nevreme paralisalo region, Foto: Beta/ Dragan Gojić

APOKALIPSA

"ŠTA SMO DRUGO MOGLI DA OČEKUJEMO?": Poznati meteorolog objasnio sve o "OLUJI NAD OLUJAMA", evo šta se DOGODILO

Oblak koji je prošao Hrvatskom i zemljama regije je evidentiran u literaturi pod nazivom arcus, a češće ćemo čuti drugi naziv, odnosno njegov tip – zove se shelf.

Objavljeno:

"Oluja svih oluja" juče je razorila Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju i odnela živote šestero ljudi, od kojih tri u Hrvatskoj.

Nedim Sladić, mladi meteorolog iz Bosne i Hercegovine koji je trenutno na usavršavanju u Velikoj Britaniji, pojasnio je šta se juče dogodilo.

„Posle najmanje sedam dana letnje žege, što smo drugo mogli i očekivati? Uporno ponavljamo – više toplotne energije u atmosferi jednako više oborive vode, intenzivnije padavine i snažnije nepogode. Mlazna struja, odnosno snažna vrpca vetrova, našla se u blizini naših područja. Naišao je hladan front u prizemlju, koja je Hrvatsku i okolne zemlje zahvatila po ivici. Vreli vazduh, fizikalno lakši i ređi, s podloge se podiže uvis uzlaznim strujanjima, pri čemu visine tornjastih oblaka (oblaci vertikalnog razvoja) mogu dosegnuti nivo i preko 10 kilometara (vrh troposfere), s temperaturama pri vrhu oko minus 55 Celzijevih stupnjeva.

Istovremeno, hladni vazduh se spušta poput klina prema prizemlju. Zbog toga, ali i blizine mlazne struje, imamo dosta potencijalne vrtložnosti koja pojačava intenzitet padavina, a snažna silazna struja, kad nadjača uzlaznu, dovodi i do pojave grada usled prisilnog spuštanja hladnijeg vazduha. Jak, na udare i olujan vetar, je sastavni deo usled kolebanja temperature i vazdušnog pritiska duž atmosferskog stuba“, objasnio je meteorolog.

Nevreme, Grad
foto: RINA

„Oblak koji je prošao Hrvatskom i zemljama regije je evidentiran u literaturi pod nazivom arcus, a češće ćemo čuti drugi naziv, odnosno njegov tip – zove se shelf. Nastaje unutar kumulonimbusa, olujnog oblaka, zahvaljujući snažnoj silaznoj struji koja ga uvija prema površini poput snažnog slapa, donoseći na njegovoj ivici olujne, neretko i razorne vetrove“, dodao je Sladić.

Bonus video:

05:32

EKSTREMNO NEVREME PARALIZOVALO SRBIJU: MEŠTANI OSEĆINE ZAROBLJENI NA OROVIČKOJ PLANINI

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.