DEVOJČICA IZ TUZLE POKUŠALA DA SE UBIJE ZATO ŠTO SU JE MALTRETIRALE VRŠNJAKINJE: Majka uputila POTRESAN APEL
Podrška, Foto: Dragana Udovičić

potresno

DEVOJČICA IZ TUZLE POKUŠALA DA SE UBIJE ZATO ŠTO SU JE MALTRETIRALE VRŠNJAKINJE: Majka uputila POTRESAN APEL

"Danas je u pitanju moje dete. Sutra će biti bilo čije"

Objavljeno:

Maloletna devojčica iz Tuzle duži vremenski period je, prema tvrdnjama njene majke, žrtva vršnjačkog nasilja, a situacija je kulminirala do te mere da je dete pre neki dan pokušalo sebi oduzeti život.

Tragedija je sprečena, škola se ograđuje od slučaja, a institucije su na potezu, prenosi Srpskainfo.

Uvredljive poruke na društvenoj mreži

Prve sumnje da se nešto dešava u školi majka je primetila kada je njena trinaestogodišnja ćerka odbila ići na ekskurziju. Nakon toga usledili su izgovori za neodlazak na nastavu. Ispostaviće se da su razlozi bili uvredljive poruke na društvenim mrežama upućene njenoj devojčici ni manje ni više nego od njenih vršnjakinja iz razreda.

- Danas je u pitanju moje dete. Sutra će biti bilo čije. Ovo mora stati! Poruke su veoma loše, zlobne su. Ako su oni u stanju napisati takve poruke, zamislite šta je ona preživljavala u školi - priča za Federalnu televiziju majka devojčice.

Vršnjačko nasilje / Ilustracija
Vršnjačko nasilje / Ilustracijafoto: Profimedia

Poruke su, ipak, samo vrh ledenog brega jer se iza toga krije višemesečno psihofizičko maltretiranje, kaže majka. Uvrede na račun porodice, izgleda, ponašanja, ali i pretnje dovele su do toga da je devojčica pokušala sebi nauditi. U školi, koja bi osim porodice trebala biti mesto sigurnog odrastanja, kažu da poruke nisu poslate u vreme nastave, ne smatraju se odgovornim da poduzmu bilo šta, ali ipak, nakon što su roditelji izvršili pritisak i alarmirali institucije, sazvan je roditeljski sastanak.

- Bio je sazvan roditeljski sastanak sa svim roditeljima i učenicima koji su učestvovali u toj prepisci za koju je utvrđeno. Učestvovala su i dva inspektora policije Lukavac - navodi Damir Turkić, direktor Osnovne škole Prokosovići.

- Suprug, moja devojčica i ja smo ušli u Osnovnu školu Prokosovići na sastanak gde su sedili i roditelji djevojčice koja je bila glavna u ovom incidentu. Mi smo seli, oni su ustali, nasmejali su se i izašli jer su imali podršku direktor - kaže majka devojčice.

Slučaj prijavljen policiji

Slučaj je prijavljen i MUP Tuzlanskog kantona, ali i Centru za socijalni rad, u kojem kažu da je prerano da se isti okarakteriše kao vršnjačko nasilje jer je, prema njihovim rečima, potrebno pronaći uzroke. Pitanje za struku, ali i širu javnost: da li treba da se dogodi tragedija da bi svi u lancu reagovali pravovremeno?

- Svi se više bavimo materijalnim potrebama dece nego što su to njihove emocionalne ili psihološke potrebe dece. Tu negde treba i tražiti mogućnosti da se te potrebe zadovolje - ističe Amira Hodžić, direktorka Centra za socijalni rad Lukavac.

Ovo nije jedini slučaj vršnjačkog nasilja na ovom području, sudeći prema podacima Odgojnog centra Tuzlanskog kantona. Kažu, u poslednjih pet godina evidentiran je porast nedoličnih ponašanja maloletnika. Ipak, kažu sve počinje u porodici.

- Porodica treba što više da utiče na svoje dete, tj. maloletnika kroz razgovor i ukoliko primete da se njihovo dete ne ponaša u skladu s ponašanjem ostalih vršnjaka, trebaju obavestiti Centar za socijalni rad - poručuje Faruk Durmić, direktor Odgojnog centra TK.

I dok iz jednog centra evidentirani slučajevi se prosleđuju u druge institucije, negde je sistem zakazao saglasni su sagovornici. Iz primera s početka priče moglo bi se zaključiti da se na prevenciji ne radi dovoljno, jer samo pukom srećom ovaj slučaj nije završio tragično. Da jeste, pitanje za sve iz ove priče glasilo bi: čija je to odgovornost? Nije kasno, pa zato pitamo: šta ćete preduzeti?

(Espreso / Blic / Federalna televizija, Crna - hronika.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.