BILA JE NAJLEPŠA ŽENA U SELU, NIKO NIJE MOGAO DA JOJ ODOLI: Zbog onoga što je uradila se cela JUGOSLAVIJA TRESLA
Sefka Hodžić, Foto: PRINTSCREEN YT/OSLOBOĐENJE

horor!

BILA JE NAJLEPŠA ŽENA U SELU, NIKO NIJE MOGAO DA JOJ ODOLI: Zbog onoga što je uradila se cela JUGOSLAVIJA TRESLA

Istraga je ubrzo urodila plodom

Objavljeno:

Sefka Hodžić je bila najlepša žena u okolini Zvornika, čijem šarmu gotovo niko nije mogao da odoli. O njenoj lepoti se pričalo nadaleko, te niko nije mogao ni da nasluti kakva je sudbina čeka. Postala je jedan od najmonstuoznijih ubica na prostorima bivše Jugoslavije.

Šta se, zapravo, desilo?

Pre 53 godine, 1969. godine desio se nezapamćen zločin. Prizor koji se može naći samo u horor filmovima, zaprepastio je ljude koji su našli leš Alije Hasanović (26) u blizini Zvornika, u selu Jušići, 7. oktobra.

Alija je u trenutku smrti bila trudna. Istragom je utvrđeno da je ubijena iz pištolja, sa tri hica, te da joj je stomak bio rasporen, a dete izvađeno i odneto.

- Dete je iz majčine utrobe mogao da otme samo neko ko ga je previše želeo, a nije mogao da ga ima. Treba tražiti ženu koja ima dete, a nije ga rodila - rekao je dr Milan Vušić, patolog, na osnovu rasekotina na stomaku.

Šefka Hodžić
foto: PRINTSCREEN YT/OSLOBOĐENJE

Istraga je ubrzo urodila plodom. Ispitujući sve žene koje su se porodile u noći između 6. i 7. oktobra, policija je došla do Šefke Hodžić.

Bila je školska drugarica svirepo ubijenoj Aliji Hasanović. Međutim, Šefka je važila za jednu od najlepših žena u tom kraju, te je kao takva bila i najpoželjnija. Ipak, jedna stvar kvarila je njenu sreću.

Bila je u braku, ali dugo sa svojim suprugom nije mogla da dobije potomstvo. Usledili su pritisci okoline, muža, svekrve. Ipak, nikako nije mogla da ostane u drugom stanju, što se u tom vremenu smatralo veoma lošim.

U ovom slučaju, ta činjenica pokazala se i te kako lošom, jer je bila inicijalna kapisla da se dogodi najmonstruozniji zločin, koji je tresao celu bivšu Jugoslaviju.

Šefka je priznala da je lažirala trudnoću, te da je mesecima nosila krpe i na taj način improvizovala stomak. Ona je negirala da je počinilac svirepog ubistva, dok je policija opsežnom istagom u nenoj kući pronašla nakit pokojnice, krvavi nož, kao i konac sa bebinog pupka. Ovo su bili čvrsti materijalni dokazi koji su bacili veliku sumnju na nju.

Šefka Hodžić
foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ EL PREDSTAVLJA

Istragom je utvrđeno, da je Šefika napravila zasedu svojoj drugarici Aliji, te u nju ispalila tri hica, potom je rasekla stomak, uzela dete i odnela. Novorođenče je ubrzo i preminulo.

Kao saučesnik ovog zločina, navodi se Šefkin zet, Avdija Hodžić, jer je prikrivao ceo slučaj, dok mu je ona dala pištolj kako bi ga sakrio. Javnost je bila potrešena, vršila je pritisak na tužilaštvo, tražeći najstrožu kaznu.

Ono što je zanimljivo jeste da je Šefkin prvi branilac bio, čuveni advokat, Toma Fila. Nakon sukuba interesa, Fila je napustio ovaj slučaj, koji je preuzeo njegov otac, Filota Fila, dok je Toma preuzeo slučaj Avdije.

Pored činjenice da je Šefka imala najbolje branioce u to vreme, 1970. godine izrečena je najoštrija presuda - osuđena je na smrt streljanjem, a Avdija na pet godina zatvora.

Ipak, velikim naporom advokata, koji su uspeli da izdejstvuju obnovu procesa, te iste godine, izrečena je nova presuda - smrtna kazna je zamenjena sa 20 godina zatvora.

Šefka je na suđenju uporno negirala zločin, tvrdeći da je Aliju samo poznavala, a da joj je dete u kuću doneo neko drugi rekavši da ga neguje.

- Poznavala sam Aliju, dobro, znala sam da je trudna i da će dobiti dete, bila mi je prijateljica, kako bih nju mogla ubiti - govorila je ona na suđenju.

Start at 0:03

Nakon služenja kazne, Šefki se gubi svaki trag. Iz zatvora je puštena 1983. godine. Toma Fila, gostujući u jednoj emisiji, otkrio je da je posle završene robije pormenila indentitet. Dodatno je iznendio javnost informacijom i da se ponovo udala u okolini Vojvodine i, konačno, dobila dete.

02:52

OŠ VLADISLAV RIBIKAR: Ubistvo i tragedija

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.