PREMINUO SENAHID HALILOVIĆ
Senahid Halilović, Foto: PrintScreen/ YouTube/ N1

OBJAVLJENO

PREMINUO SENAHID HALILOVIĆ

Radio je kao profesor u Gimnaziji u Kladnju, novinar u Brčkom, na Institutu za jezik

Objavljeno:

Redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine preminuo je juče u Sarajevu, saopštila je ANUBiH.

Senahid Halilović rođen je 1958. godine u Tuholju, a diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1980. na grupi za južnoslovenske jezike i književnosti. Na istom fakultetu završio je postdiplomske studije, a 1990. odbranio doktorsku disertaciju. Tokom 1989. boravio je na stručnom usavršavanju na Humboldtovu univerzitetu u Berlinu, podsećaju iz ANUBIH.

Radio je kao profesor u Gimnaziji u Kladnju, novinar u Brčkom, na Institutu za jezik. Od 1994. radi kao docent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, najpre u zvanju vanrednog, a od 2003. i redovnog profesora.

Bio je član redakcija više časopisa, a od 2008. do 2021. bio predsednik Slavističkog komiteta.

Držao predavanja u više slavističkih centara, učestvovao u radu brojnih naučnih i stručnih skupova u zemlji, ali i Austriji, Belorusiji, Češkoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Norveškoj, Nemačkoj, Poljskoj, Rusiji, SAD…

Objavio je 13 knjiga i više od stotinu naučnih i stručnih radova. Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Odjeljenje humanističkih nauka izabran je 2018. godine.

Ono po čemu će Halilović ostati upamćen, kako podseća Al Jazeera, jeste da je 1991. godine objavio prvu knjigu „Bosanski jezik“ u kojoj je progovorio o posebnostima bosanskog jezika kao ravnopravnog idioma hrvatskom i srpskom jeziku.

„Nakon te knjige, koja je srušila barijere na putu afirmacije bosanskog jezika i nakon početka rata, Halilović pristupa izradi kapitalnog dela `Pravopisa bosanskoga jezika`. Iako rađen u teškim uslovima u ratnom Sarajevu i bez podrške adekvatnog tima, pravopis objavljen 1996. postaje temelj standardizacije bosanskog jezika“, saopštio je Slavistički komitet BiH.

Halilović je nastavio s doprinosom standardizaciji bosanskog jezika, najpre kao koautor „Gramatike bosanskoga jezika“, kao i „Rječnika bosanskoga jezika“.

Bonus video:

00:51

Dr Dragan Petrović: Ruski jezik u Ukrajini zabranjen u svakodnevnoj komunikaciji, ne samo u institucijama

(Espreso/ Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.