OVO JE BIZNISMEN KOJI SE UBIO: Veoma je poznat u Bosni, bio je u teškom zdravstvenom stanju
Foto: Nebojša Mandić

DETALJI

OVO JE BIZNISMEN KOJI SE UBIO: Veoma je poznat u Bosni, bio je u teškom zdravstvenom stanju

Džananović je već dugo vremena bio u teškom zdravstvenom stanju zbog bolesti, a bio je jedan od najuspešnijih privrednika i uglednih Zeničana.

Objavljeno: 21:41h

Ugledni privrednik iz Zenice Salko Džananović izvršio je samoubistvo danas u svom stanu u ovom gradu, u Bosni i Herecegovini.

Prema rečima dežurnog iz Operativnog centra MUP-a Zeničko – dobojskog kantona (ZDK), samoubistvo se dogodilo u ulici Sestara Ditrih, piše portal 072info, a prenosi sarajevsko Oslobođenje. Zenički privrednik ubio se pucnjem iz vatrenog oružja u svom stanu.

Džananović je već dugo vremena bio u teškom zdravstvenom stanju zbog bolesti, a bio je jedan od najuspešnijih privrednika i uglednih Zeničana.

Banane kao zaštitni simbol

On je sa svojom porodicom 29. februara 2008. godine otvorio šoping centar Džananović, kao i hotel Zenica koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Tada je otvoreno 1.500 novih radnih mesta.

Svoj posao je prvenstveno pokrenuo sa prodajom banana zbog čega su simbol njegovih maloprodajnih, veleprodajnih objekata, ali i na njegovom šoping centru bile banane.

Hotel Zenica je bila redovna baza gostujućih reprezentacija koje dolaze u Zenicu tokom kvalifikacionih takmičenja u svim sportovima. Izgradnjom ovih objekata promenio se izgled Zenice jer su se na tom mestu godinama nalazile ruševine započetog i nikada završenog projekta.

Prodao celi biznis "Bingo" grupaciji

Sredinom septembra 2022. godine, Džananović je prodao ceoi biznis Senadu Džambiću i "Bingo" grupaciji.

- Prodate su obe firme, ustvari kompletan biznis, trgovina, veleprodaja na Bristu, hotel, centar. Gospodin Džambić je prethodno sa saradnicina skenirao poslovanje, kapacitete i sve što imamo i s čim radimo. Dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo za desetak dana. Završene su i sve finansijske transakcije, sve - kazao je Džananović nakon prodaje.

Džananovićeve firme zapošljavaju oko 140 radnika na više lokacija, ali u objektima u njegovom vlasništvu nalazi se biznis u kojem radi višestruko više radnika i desetine unajmljenih prostora. Zbog zdravstvenih problema Salko se poslednjih godina povukao iz privatnog biznisa i posao je preuzeo njegov sin Ajdin.

Izgradio džamiju "Safija"

Početkom petog meseca 2015. godine položen je kamen temeljac za novu džamiju u zeničkom naselju Brist, koju su svojim sredstvima sagradili zenički preduzetnici Jesenko i Salko Džananović.

Polaganju kamena temeljca, čime je počelo ostvarenje sna porodice Džananović, prisustvovali su imami Medžlisa islamske zajednice Zenica, meštani naselja Brist i drugih zeničkih naselja. Tačno dve godine kasnije, džamija Safija vakifa Salke i Jesenka Džananovića je svečano otvorena.

(Espreso/Kurir.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.