PREMINULA STAJKA MARČETA! Kao dete preživela PAKAO, oglasio se Dodik povodom njene SMRTI
Stajka Marčeta, Foto: Printscreen/Facebook/Muzej Republike Srpske - Museum of Republic of Srpska

TUŽNE VESTI

PREMINULA STAJKA MARČETA! Kao dete preživela PAKAO, oglasio se Dodik povodom njene SMRTI

Njena svedočanstva predstavljaju značajan doprinos kulturi sećanja

Objavljeno: 11:05h

Povodom smrti Stajke Marčete, člana Upravnog odbora Udruženja logoraša Drugog svetskog rata i njihovih potomaka, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik da je njen odlazak veliki gubitak ne samo za njene najblize, već za sve u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Stajka Marčeta preminula je u 95. godini u Banjaluci. Njena svedočanstva predstavljaju značajan doprinos kulturi sećanja.

Stajka Marčeta
Stajka Marčetafoto: Printscreen/Facebook/Muzej Republike Srpske - Museum of Republic of Srpska

Istakao je da je sa žaljenjem primio vest o smrti Stajke Marčete koja je kao dete preživela strahote ustaške torture i jasenovačkog logora.

"Odlazak Stajke Marčete veliki je gubitak ne samo za njene najbliže, već za sve nas, u Banjaluci i Republici Srpskoj koji saosećamo u boli sa njenom porodicom i prijateljima", rekao je Dodik.

Milorad Dodik
Milorad Dodikfoto: Profimedia

On je dodao da će Republika Srpska pamtiti Marčetu kao jednu od žrtava ustaškog terora koji su uspeli da prežive i svedoče o strahovitim i brutalnim zločinima koje su počinili fašisti nad nedužnom decom, ženama i starcima u jasenovačkim logorima.

"Njena svedočanstva o golgoti koju su prolazili logoraši ostaće duboko urezana u našem pamćenju i predstavljaće značajan doprinos kulturi sećanja za buduće generacije", naveo je Dodik u saučešću upućenom porodici Stajke Marčete, prenela je Srna.

Jasenovac
foto: Profimedia

Marčeta je kao devojčica prošla užas ustaškog logora Jasenovac. Njena svedočanstva predstavljaju značajan doprinos kulturi sećanja.

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.